latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:54 ⇒ 23:13 | Аутор: РТРС

Механизам координације негира институције Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српске министре који су гласали за механизам координације, не консултујући институције Српске, позвао је на одговорност и поручио да Република Српска уколико препусти да на овај начин други одлучују о њој, апсолутно неће добро завршити.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Спорни текст механизма координације који је Влада Српске одбацила, подразумијева централизацију европских процеса БиХ и потпуно негирање институција Републике Српске, поручује власт у Српској.

Према анализи коју је изнио шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић, нови механизам подразумијева потпуну промјену одређених тијела у систему координације, начина предсједавања и именовању њихових чланова. И то све иде директно у правцу јачања Савјета министара, а на штету Републике Српске. Промијењен је састав Колегијума за европске интеграције као врховног тијела у систему гдје је преписан рецпет из Одбора за инвестијце, а који је Народна скупштина у свом нацрту оспорила. Даље се наводи да је премијер Српске новим механизмом изједначен с премијером кантона или министром у Савјету министара БиХ.

Чињеница да је 26. јануара, Савјет министара тајно усвојио механизам координације и да четири дана касније предсједавајући Денис Звиздић на састанаку са премијерима Жељком Цвијновић и Фадилом Новалићем у Бањалуци, није рекао да је механизам већ усвојен - спорна је колико и то што су за механизам гласали министри Игор Црнадак, Драган Мектић и Мирко Шаровић. Иако кадрови СДС-а и ПДП-а, ниједан од њих тројице није представник институција Републике Српске, на коју се односи механизам и на коју ће пасти терет његовог провођења.

Цвијановићева је навела да у Савјету министара нису размишљали ни да ће се морати радити и надоградња тог механизма, што ће опет морати да иде преко институција Републике Српске.

Јасна је порука шефа делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка - код механизма координације морају бити заступљени интереси свих и ничији став се не смије игнорисати.

"Овај механизам не би требало да буде инструмент да се мијења уставно уређење БиХ и мора одражавати то уређење, Босну и Херцеговину, ентитете и кантоне", наводено је у поруци.

Потпредјседник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да ће посланици СНСД на сједници Представничког дома, 16. фебруара покренути иницијативу за смјену Савјета министра, оцијенивши да је начин на који је усвојен механизам координације морално посрнуће Савјета и издаја министара из Републике Српске. СДА је подржала усвајање механизма.