latinica  ћирилица
16/02/2016 |  12:16 ⇒ 12:17 | Аутор: Агенције

Мистерије људског тијела

Структира и функционисање људског организма су све друго само не предвидљиви, а неке појаве су толико неуобичајене, да се о њима изван стручних кругова готово и не говори.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Ево неких:

* Дијете на рођењу има више костију од одраслих. Рађа се са 300, али се оне током раста и развоја спајају формирајући јаче и веће кости, тако да их у зрелом добу остаје 206.

* У организму човкека, сваког минута, умире 300.000 ћелија. Мада звучи шокантно, то је мање од 0,0001 одсто укупне количине ћелија, које се свакодневно надокнађују у људском тијелу.

* Човјек може да живи и без слезине, желуца, једног бубрега, једног плућног крила, 75 одсто јетре, 80 одсто цријева, иако су ови органи витални.

* Коса је неуништива, осим ако се не спали. Мада изгледа крхко, не може да је уништи ни хладноћа, ни промјена климе и воде, а отпорна је и на многе киселине и корозивне хемикалије.

* Човјек може да преживи без хране, али не и без сна. Само на води, без хране и до два мјесеца, али ако има само неколико бесаних ноћи, посљедице су неминовне. Иако рекорд у неспавању износи 264 сата, код већине долази до радикалних промјена личности.

* "Синдром туђе руке", која постаје непослушна, у литератури познат као "Алиен ханд сyндроме", посебно је занимљив. Ради се о неуобичајеном неуролошком синдрому, гдје се рука понаша као да има сопствену памет. Овакво понашање је посљедица оштећења средње фронталне моторне регије мозга, а може да се јави и као посљедица операције на мозгу, можданог удара или упале мозга. Особа над "туђом руком" нема никакву контролу, нити свијест о њеним поступцима. Чак и онда када обавља комплексне покрете, као што је откопчавање кошуље.