latinica  ћирилица
17/02/2016 |  09:51 ⇒ 09:52 | Аутор: Агенције

Шта је здравије – кафа или чај?

Представљамо вам пет разлога да одаберете један од ова два напитка.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Многи често кажу да би умрли без кафе, али Џозеф Ривера са сајта "Coffeechemistry" открива да заиста постоји неколико студија, које откривају да умјерено конзумирање кафе смањује стопу самоубистава код тинејџера. Научно је доказано да кафа смањује стрес и депресију.

Осим тога, људи често иду у кафић искључиво због додатне шољице кафе што утиче на друштвеност и комуникативност са људима, док се с друге стране, шољица чаја некако по правилу испија у топлини дома, па је повезана са усамљеношћу и мирнијим начином живота.

ИМА БОЉИ УТИЦАЈ НА ЦРИЈЕВА

Сви знамо да кафа може да помогне код зачепљења дебелог цријева и убрза метаболизам и варење.

"Кафа садржи високу концентрацију хлорогене киселине, која повећава стопу покрета у цријевима захваљујући продукцији гастрина и холецистокинина", каже Џозеф. Један од бенефита побољшаног рада цријева јесте и снижен ризик од рака цријева.

БУДНОСТ МОЖЕ ДА ВАМ САЧУВА ЖИВОТ

Листови чаја заправо садрже више кофеина од зрна кафе, али у својој течној форми кафа садржи више кофеина захваљујући већој стопи варења.

Ова енергетска бомба вам неће помоћи само ујутру, већ може да вам сачува живот у току дана у саобраћају и спријечи бројне саобраћајне несреће које се дешавају управо због поспаности и умора.

ЉУБИТЕЉИ КАФЕ МАЊЕ КОРИСТЕ ОПИЈАТЕ

Џозеф је открио резултате бразилске студије, која је показала повезаност учесталог конзумирања кафе са мањим конзумирањем дрога и опијата управо због чињенице да љубитељи кафе имају смањену жудњу за хемикалијама која се повезује се тешким зависницима.

КАФА МОЖЕ ДА ПОБОЉША ОТПОРНОСТ НА РАК ЈЕТРЕ ПОВЕЋАЊЕМ НИВОА ГВОЖЂА

"Конзумирањем умјерених количина кафе, полифеноли из кафе су способни да се вежу за гвожђе и повећају његову концентрацију и смање могућност развоја рака јетре", каже Џозеф.

Кафа такође садржи и друге састојке који могу да се боре против обољења јетре попут цирозе, хепатитиса Ц, обољења масне јетре и чак могу да успоре ефекте алкохолизма.

Премда постоје многе студије које откривају бенефите конзумирања чаја по јетру, резултати нису ни приближно толико убједљиви.