latinica  ћирилица
18/02/2016 |  10:40 | Аутор: Агенције

Доказано, пси могу прочитати наше емоције

Многи власници паса верују да њихови љубимци могу да осете у каквом су они расположењу, али су научници сада демонстрирали да пси заиста могу да препознају емоције код људи.
 - Фото: АП
Фото: АП

Истраживачи су открили да, комбиновањем података из различитих чула, пси формирају апстрактне менталне представе позитивних и негативних емоционалних стања код људи.

Претходна истраживања доказала су да пси могу да разликују изаразе лица. Међутим, то није исто као и препознавање емоција, тврди доктор Кун Гуо са Универзитета „Линкон“.

„Ово је први емпиријски експеримент који ће показати да пси могу да интегришу визуелне информације како би разумели или разликовали људске емоције као псеће емоције“, открио је Кун за Ројтерс.

Експерименте је извео тим психолога и стручњака за животињско понашање Универзитетa „Линкон“ у Великој Британији, као и Универзитет у Сао Паолу у Бразилу.

Одређене слике и звукове који преносе позитивне или негативне емоционалне изразе су представили необученим домаћим псима.

„Користили смо и португалске и британске псе, тако да нису били упознати са било каквим ријечима. Жељели смо да видимо да ли пси могу да оцијене емотивни садржај људског гласа и да ли ће заиста препознати емоционалне информације у њима“, објаснила је Наталија де Соуза Албукерки, студент експерименталне психологије.

Резултати, објављени у часопису Royal Society journal Biology Letters, налазе да су пси значајно дуже гледали изразе лица која се поклапају са емоционалним стањем вокализације.

„Оно што смо открили је да када пси чују позитивне звукове дуже гледају у позитивне изразе лица, како људских, тако и псећих. Када су слушали негативне звукове, дуже би гледали у негативна и љута лица“, додала је Де Соуза Албукерки.

Студија показује да пси могу интегрисати два различита извора сензорних информација у перцепцији емоција код људи и паса. То значи да пси морају имати систем интерне категоризације емоционалних стања.

Истраживачи вјерују да могућност комбиновања емотивних сигнала може бити својствена за псе. Као веома социјалне врсте, детектовање емоција је могло, током генерација уназад, да им помогне у њиховом припитомљавању.