latinica  ћирилица
23/02/2016 |  15:51 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Љекари са Косова у посјети Републици Српској(ВИДЕО)

Група љекара из Косовске Митровице и Грачанице стигла је у посјету Републици Српској. На састанку са министром здравља , Драганом Богданићем, договорена је сарадња у виду помоћи у медицинској опреми.
Богданић - Љекари са Косова - Фото: РТРС
Богданић - Љекари са КосоваФото: РТРС

Здравствене установе на Косову и Метохији су у веома тешкој ситуацији, а највећи проблем је то што стручном особљу недостају средства за рад. 

Недостатак дијагностике за докторе на Косову и Метохији је најтежи дио посла, па се зато велики број пацијената мора лијечити у већим здравстевним центрима Србије. Свака материјална и логистичка подршка институција, али и грађана Српске од великог је значаја.

 "Мислим да ће у будуће наша сарадња бити још динамичнија, сложенија, квалитетнија, мислим на сарадњу медицинског кадра Српске и здравствених установа и професора и наших здравстевних радника", рекао је Небојша Миловановић, директор Регионалне болнице општине Грачаница.

 "Наша болница броји 1.365 радника, сви живимо и опстајемо на Косову и Метохији са својим породицама. Имамо довољно кадра који може да пружи континуирану здравствену заштиту свих 24 сата и као такву пружамо Србима јужно од Ибра", навео је Златан  Елек, замјерник директора Здравственог центра Косовска Митровица.

 Додатна едукација кадра, али и донација неопходне опреме примарни су сегменти договорене сарадње два здравстена система.

"Наша помоћ према здравстевним установама на Косову ће бити многострука без обзира на тешкоће које имам, без обзира колико проблема имамо. Мислим да су њихови проблеми многоструко већи и да је наша обавеза и људска и професионална да им помогнемо", рекао је  Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

"Вјерујем да је ово вид врло брижне помоћи српском народу на КиМ и да доље виде да Република Српска и на овај начин размишља и помаже српском народу на Косови и Метохији", истакао је  Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије.

 Квалитет здравстених услуга на Косову и Метохији могао би бити на вишем нивоу када се договорена сарадња оствари у пракси.