latinica  ћирилица
23/02/2016 |  20:49 | Аутор: Jutarnji list

Најусамљенија напуштена шимпанза дочекује госте загрљајем (ВИДЕО)

Понсо, шимпанза стара 40 година, остављена је на напуштеном острву близу Обале Слоноваче прије више од 30 година након што су научници на њој престали с медицинским тестирањима.

Сви његови пријатељи су угинули, укључујући и његову женку и њихово двоје дјеце. Он сада живи на малом острву које нема стабилан извор хране и воде. Понсо се ослања на доброту становништва једног села, који му доноси банане и хљеб откад је Понсо на њему остављен да умре.

Иако је осјетио колико људи могу да буду сурови, њежна шимпанза дочекује све посјетиоце отворених руку. Недавно га је посјетила Естел Рабаланд, директорка Центра за очување шимпанзи, а Понсова срећа када ју је видио била је неизмјерна.

Понсо је здушно загрлио, а чини се као да се насмијао када је пружила руке како би га додирнула. Шимпанза је уживала у пажњи коју је добила од својих људских посјетилаца.

Нажалост, ова посјета и људска доброта само додатно наглашава проблем с којим се ова шимпанза бори.

Понсо није једина шимпанза коју је задесила оваква судбина, он је само један од више десетина мајмуна које је Центар за крв Њујорка оставио на напуштеним острвима након што су престали да их користе за медицинска тестирања. Центар их је одржавао на животу неколико година, будући да острва сама по себи немају извор воде и хране.

Сада ће и тај вид помоћ престати јер је Центар најавио да неће више да финансира помоћ напуштеним шимпанзама.