latinica  ћирилица
25/02/2016 |  08:47 | Аутор: Вечерње новости

Човјек који је штуцао 68 година

Чарлс Озборн из Ајове је у 97 година живота штуцао пуних 68 година. Почев од 1921.све до смрти 1991. године.
Чарлс Озборн - Фото: Screenshot
Чарлс ОзборнФото: Screenshot

Ако је судити по "Гинисовој књизи рекорда", он је остао апсолутни свјетски рекордер у штуцању!

Све је почело 5 јуна 1922. године, када је Чарлс спремајући се да исијче свињу тешку више од 150 килограма, она пала при подизању. Како је Чарлс објаснио, у том тренутку ништа није осјетио, али му је љекар касније рекао да је том приликом повриједио сићушан крвни суд у мозгу.

Посљедица тога била је повреда малог дијела мозга који је одговоран за штуцање, рекао је др Теренс Ентони, који је лијечио Озборна при крају његовог живота.

На самом почетку, Озборн би, у просјеку, штуцнуо 40 пута у минуту. Како су године пролазиле, тај број се смањивао, па је у једном тренутку штуцао по 20 пута у минуту, све док изненада у посљедњој години његовог живота штуцавица није потпуно престала.

Процијењено је да у животу штуцао више од 430 милиона пута.

Чарлс Озборн научио је да живи с овом непријатношћу – љекари клинике "Мејо“ објаснили су му како да "пригуши" звук штуцања, а тај метод подразумијевао је пажљиво дисање између штуцања.

Интересантно, то није посебно ометало његов живот. Женио се два пута и имао осморо дјеце, а једини већи проблем било је гутање хране у позном добу, када је морао да пасира све намирнице.