latinica  ћирилица
26/02/2016 |  12:16 | Аутор: СРНА

У Српској 216 обољелих од ријетких болести

У Републици Српској тренутно има 216 обољелих од различитих ријетких болести, међу којим 103 дјеце, изјавила је руководилац Одсјека за примарну здравствену заштиту у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Јасминка Вучковић.
"Загрли за ријетке" - Фото: РТРС
"Загрли за ријетке"Фото: РТРС

"Ресорно министарство учиниће све да помогне породицама које живе са дјецом обољелом од ријетких болести, и то не само у набавци лијекова, већ и психосоцијалном подршком", рекла је Вучковићева након посјете бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић" поводом обиљежавања Свјетског дана ријетких болести и кампање "Загрли за Гиниса, загрли за ријетке".

Она је навела да су дјеца упозната о ријетким болестима и да кампања "Загрли за Гиниса, загрли за ријетке", коју су покренули ученици ове школе, има велику подршку људи на друштвеним мрежама.

"Ова активност направила је позитиван помак јер смо до прије годину дана имали сазнања о само 34 дијагнозе ријетких болести, а сада знамо за њих 96", рекла је Вучковићева.

Она каже да, нажалост, не постоје лијекови за свих 96 дијагноза, наводећи да су се за један број дијагноза лијекови налазили на позитивној листи, а за неке нису.

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" Дарија Мићић рекла је да је ова школа позната по низу хуманитарних акција помоћи дјеци обољелој од ријетких болести, те помоћи дјеци у лошој материјалној ситуацији.

Мићићева је навела да у овој школи има једно дијете обољело од ријетке болести.

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, поводом обиљежавања Свјетског дана ријетких болести и кампање "Загрли за Гиниса, загрли за ријетке", посјетили су Основну школу "Бранко Радичевић" и упознали ученике о ријетким болестима.