latinica  ћирилица
29/02/2016 |  16:17 | Аутор: Вечерње новости

Јајне ћелије могу рано да пропадну

Једна од 1.000 жена млађих од 30 година не може да остане у другом стању јер нема јајних ћелија! Код њих су, из неког разлога, прије времена истрошене све количине добијене на рођењу.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Једино рјешење и могућност за потомство у том случају је донација јајних ћелија.

Бројни су узроци који могу да доведу до бржег пропадања јајних ћелија и пријевремене инсуфицијенције јајника. Са старењем овај проблем је све израженији, упозоравају стручњаци. У доби између 30 и 40 године има га једна од 100 жена. Осим посљедичне неплодности, оне раније улазе у менопаузу, али и чешће добијају остеопорозу.

- Смањен број јајних ћелија у јајницима може бити урођен,а ћелије дјелимично могу да се униште и оперативним захватима на јајницима или поступцима индукције овулације - објашњава професор др Младенко Васиљевић, начелник Одељења стерилитета ГАК "Народни фронт". - У репродуктивном добу овулацијом се ослободи око 500 јајних ћелија. Наиме, на почетку сваког менструационог циклуса 20-30 незрелих јајних ћелија из депоа јајника почиње да расте и развија се. Само једна од њих ће да дозре и да се ослободи процесом овулације, а све остале ће да пропадну - додаје др Васиљевић.

У климактеријуму долази до гашења функције јајника. Посљедња менструација или менопауза настаје када је број јајних ћелија у јајницима око 1.000. То се обично дешава између 45. и 55. године.

Јајне ћелије, међутим, могу да пропадају и брже. Разне инфективне, системске или аутоимуне болести, вируси, дјеловање токсичних материја пестицида и хемикалија, пушење, доводе до смањења резерве јајника. Ако функција јајника престане прије 40. године, то је пријевремена инсуфицијенција.