latinica  ћирилица
01/03/2016 |  11:02 | Аутор: СРНА

Зика изазива тешке неуролошке поремећаје

Научници су саопштили данас да је потврђено да вирус зика, који погађа Латинску Америку и изазива озбиљне аномалије код новорођенчади, може да изазове и опасне неуролошке поремећаје.

У студији која је објављена у часопису "Лансет", тим је истраживао улогу зике у појави Гилен-Бареовог синдрома /ГБС/ у Француској Полинезији, што је ријетко стање када имуни систем напада дио нервног система који контролише снагу мишића.

Истраживања случајева пацијената код којих је регистрован ГБС, што је подржано тестовима крви, доказала су да је главни кривац вирус који преносе комарци главни кривац.

"Ово је први доказ да вирус зика узрокује ГБС", наводи се у студији, преноси АФП.

Овај синдром, који настаје и као резултат бактеријске инфекције и дјеловањем вируса денга и чикунгуња, изазива слабост мишића у ногама и рукама.

У богатим земљама, ГБС је смртоносан у пет одсто случајева, док код још пет одсто обољелих изазива дугорочне нестабилности. За више од четвртине пацијената потребна је интензивна њега.

Са 1,5 милиона случајева зика вируса, колико је већ забиљежено у Бразилу, и неколико десетина хиљада у сусједним земљама, научници упозоравају на могућу епидемију ГБС која ће да блокира здравствене установе, посебно ван великих градова.

Сам вирус зика није опаснији од обичне прехладе или слабијег облика грипа. Понекад код заражених уопште нема симптома.