latinica  ћирилица
02/03/2016 |  13:17 | Аутор: СРНА

Крема враћа младост?

Старење би могло постати много мање драматично и стресно за људе - научници најављују стварање посебних крема које ће да регулишу боре и да исправљају кожу.
Лице - илустрација (фото: http://illustriousailm3.weebly.com/) -
Лице - илустрација (фото: http://illustriousailm3.weebly.com/)

Британски научници су по први пут открили одређене кључне механизме старења ћелија коже, што би требало да омогући развој нових, озбиљних третмана против старења.

Према студији објављеној у дерматолошком часопису, тим са Универзитета у Њукаслу утврдио је да са старењем значајно слабе активности кључног метаболичког ензима у митохондријама - "батеријама" за снабдијевање ћелија енергијом.

То откриће је важан корак који би могао довести до производње крема и козметичких препарата који би спречавали пад у активностима митохондријског комплекса.

Марк Бирч-Максин, професор молекуларне дерматологије, објашњава да са старењем "батерије" у ћелијама слабе, а количине штетних слободних радикала расту.

Овај процес лако се види на ћелијама коже и повећању броја црта, бора и губитка чврстоће коже.

Према његовим ријечима, наука сада има могућност да пронађе третмане против старења који ће бити различито "скројени" за разне старосне доби и пигментације коже.

У студијама које слиједе научници ће покушати да подробније схвате улогу ензима у старењу коже и других ткива, те покушати да пронађу методе које би могле успорити тај процес.