latinica  ћирилица
04/03/2016 |  13:26 ⇒ 13:28 | Аутор: РТС

Kипарски политичар: „Нећу да примам плату, а да не радим ништа“

Мариос Друсиотис, замјеник министра енергетике, трговине и туризма, узбуркао је јавност у земљи пошто се у писму предсједнику Републике пожалио да већ годину дана прима плату а ништа не ради.
Одмор (Фото: Thinkstock) -
Одмор (Фото: Thinkstock)

Замјеник министра објаснио је да није обавио ниједан посао откако је у фебруару прошле године доспио на ту функцију.

У писму предсједнику Никосу Анастасијадесу које је ове недјеље објављено на сајту дневног листа Филелефтерос, Друсиотис тврди да није добио никаква задужења и да му његови претпостављени нису повјерили ниједан посао откако је ступио на дужност.

- Сматрам да је неприхватљиво да један функционер са коефицијентом плате А13+2 не ради ништа, написао је Друсиотис.

По овом коефицијенту, кипарски функционери примају око 5.000 евра мјесечно иако просјечна зарада у овој земљи, чланици Европске уније и Еврозоне, износи 1.500 евра.

Друсиотис је иронично додао да би могао и да остане код куће, а држава би тако уштедјела новац који троши на електричну енергију у његовом кабинету.

Међутим, јуче је одбио да за Франс прес коментарише своје тврдње које су узбуркале јавност на овом медитеранском острву.

Са друге стране, кипарски министар енергетике, трговине и туризма назвао је поступак свог замјеника „клеветом државне функције“.

Према његовим ријечима, новоименовани замјеник задужен је за привлачење страних инвеститора и отклањање административних препрека са којима се они суочавају.

Кипар је због финансијске кризе у марту 2013. године постигао договор о пакету помоћи са Европском комисијом, Европском централном банком и Међународним монетарним фондом, а грађани углавном сматрају да су политичари привилеговани.

У замјену за помоћ, Кипар је морао да смањи банкарски сектор, спроведе структурне реформе и приватизује државну имовину, док су опорезовани депозити у банкама већи од 100.000 евра.

Држава је била на ивици банкрота пошто су банке имале велике губитке када је отписан дио грчког дуга.