latinica  ћирилица
06/03/2016 |  20:14 | Аутор: Вечерње новости

Умор због мањка минерала

Свакој ћелији у организму треба одређена количина магнезијума како би органи могли правилно да функционишу.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Магнезијум, иначе, помаже у раду метаболичких процеса, укључујући ослобађање енергије из хране и његовог преноса кроз тијело, и учествује у стварању протеина.

Током трудноће, дојења и периода интензивног раста, потребе за магнезијумом су веће. Више овог минерала је потребно и спортистима као и људима са болесним срцем. Недостатак магнезијума се може појавити и због одређених физиолошких стања као што су пролив, повраћање, употреба лаксатива, дијабетес и проблема са штитастом жљездом.

Ако нема довољно магнезијума, појављују се симптоми: главобоља, мигрена, умор, вртоглавица, поспаност, нервоза, раздражљивост, болови у мишићима и грчење, губитак апетита. Пошто тијело недостатак магнезијума надокнађује тако што га црпе из костију, дужи недостатак магнезијума може да буде врло опасан.

Организам сам не може да створи магнезијум, па је потребно да се уноси кроз храну и пиће. Дневне потребе за магнезијумом одраслог човјека су од 300 до 400 мг, а можемо их задовољити тако што ћемо свакодневно да пијемо три до четири децилитра природне минералне воде која садржи магнезијум. Храна која је добар извор магнезијума: зелено лиснато поврће (спанаћ, блитва), орашасти плодови (бадеми, сусам, бразилски орашчићи, ораси), сјеменке бундеве и сунцокрета, паприка, смокве, банане.