latinica  ћирилица
07/03/2016 |  18:35 ⇒ 18:38 | Аутор: Б92

Давање кикирикија бебама као превенција од алергија

Двије нове студије указују на чињеницу да храњење беба кикирикијем или другим намирницама које могу да изазову алергију, пружају већу вјероватноћу заштите, а не стварања проблема.
Кикирики -
Кикирики

Једна студија је показала да рана превенција односно давање бебама намирнице које могу да изазову алегрије, заправо има дуготрајне позитивне резултате.

Откривено је да оваква заштита од алергија траје најмање до пете године и не нестаје чак и када дјца престану да једу кикирики.

Друга нова студија сугерише да би оваква стратегија могла да буде дјелотворна и када су јаја у питању.

Установљено је да су алегрије на кикирики и јаја ређе код дјеце која су почела да једу ове намирнице са три мјесеца старости него код оне која су пила само мајчино млијеко. Наравно мисли се на намирнице попут кикирики путера и грицкалица које у себи имају кикирики, попут смокија а које су погодне за дјецу малог узраста.

Алергије на храну су постале уобичајене, потенцијално озбиљне а некада и смртоносне. Оне постају веома заступљене код деце, а утичу на осам одсто дјеце узраста испод три године.

Због тога научници сада сматрају да све бебе којима тестови на алергију не покажу реакције на кикирики, треба да једу ову намирницу.