latinica  ћирилица
07/03/2016 |  21:44 ⇒ 21:46 | Аутор: Агенције

Бруснице против бактерија

Кондензовани танини из овог воћа спречавају улазак бактерија у уринарни тракт, бешику и бубреге.
брусница - Фото: илустрација
брусницаФото: илустрација

Богате антиоксидансима, бруснице су поуздани савезници у борби против старења, као и у превенцији реуматских и кардиоваскуларних обољења, дијабетеса и канцера. Осим тога, научна истраживања показују да кондензовани танини из овог воћа спречавају улазак бактерија у уринарни тракт, бешику и бубреге. А ако су већ доспјеле у организам, сок од брусница спречава њихово лијепљење за зидове уринарног тракта, па се лакше избацују урином. Мале црвене бобице посебно су успјешне у борби против ешерихије коли, једне од најчешћих и најнезгоднијих бактерија.

Упућени тврде да је изузетно ефикасна и против бактерије Хелицобацтер пyлори, која је у највећем проценту одговорна за настанак чира на желуцу. Да би се бактерија у потпуности елиминисала, препоручује се свакодневно конзумирање сока од бруснице, током више мјесеци.

Брусница смањује и број бактерија у усној дупљи, и на тај начин помаже у спречавању зубног плака, главног узрочника упале десни. Потврђена су и антиканцерогена својства, јер њени састојци спречавају раст ћелија рака и њихово ширење по тијелу.