latinica  ћирилица
08/03/2016 |  16:44 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Најмање краљевство на свијету (ВИДЕО)

Јужно од Коста Смералде на Сардинији, налази се малено острво Таволара. На њему нема путева ни хотела, а једини насељени дио представља појас од бијелог пијеска.
Најмање краљевство на свијету - Фото: Screenshot/YouTube
Најмање краљевство на свијетуФото: Screenshot/YouTube

Управо тамо наћи ћете Антонија Бертолеонеа, 83-годишње бившег пецароша који управља острвом и посједује једини ресторан на Таволари. У посљедње 22 године, Бертолеоне, којем је надимак Тонино, управља минијатурном монархијом на пет квадратних километара у шортсу и сандалама, пише ББЦ.

“Ја сам вјероватно најобичнији краљ на свијету. Једина привилегија у којој уживам су бесплатни оброци“, каже Тонино, гледајући у правцу ресторана.

Краљевство Таволара ускоро слави 180 година постојања, а прича је почела давне 1807, када је Ђузепе Беролеони, Тонинов чукундеда, постао први становник тада ненасељеног острва. Описан као “пола пастир, пола пират“, Ђузепе се оженио двјема сестрама и спас од законске казне против бигамије пронашао управо на Таволари.

Ђузепе и његов мали харем убрзо су схватили да острво дијеле са ријетком врстом дивљих коза. Ова вијест убрзо се проширила до владара Сардиније, Карла Алберта, који је 1836. одушевљено отпутовао на Таволару како би ловио необичне животиње. Ђузепеов син Паоло, 24-годишњи младић, водио је тада ловачке екскурзије.

“Када се искрцао, краљ се Паолу представио ријечима ;Ја сам Карло Алберто, краљ Сардиније;, нашта је младић одговорио; Ја сам Паоло, краљ Таволаре;“, каже Тонино.

Након што је убијено неколико коза и приређена гозба у Паоловом дому, Карло Алберто је био толико одушевљен да је рекао; Паоло, ти си заиста краљ Таволаре!;. Било да је ријеч о шали или не, Карло Алберто потврдио је касније да удаљено острво заиста никад није било дио Сардинијског краљевства и потврдио Паолу статус монарха.

Новопечени краљ је ускоро осмислио грб породице Бертолеони и осликао га на зид своје куће. Такође је нацртао краљевско породично стабло и на острву саградио гробље за себе и своје насљеднике. Желио је да, када умре, буде сахрањен са круном зацементираном над његовим надгробним спомеником, оном коју никад није носио за живота.

У наредним годинама, вијести о самосталном острву су се прошириле Медитераном, и Таволара је чак оформила велики број политичких пријатељстава, Ђузепеа Гарибалдија, Виториа Емануелеа ИИ Савојског, као и британску краљицу Викторију.

Након 126 година, НАТО је 1962. на Таволари успоставио базу, окончавши тиме независност краљевства, и учинивши четвртину острва недоступном становницима. Ипак, Таволара никада званично није припојена модерној Италији, што Тонина чини петим краљем краљевства које свијет више не признаје.

Ових дана, када не лови лигње, његово височанство управља заједницом од 11 грађана, 100 коза и неколико врста угрожених соколова које живе на врху кречњачке стијене, високе 565 метара.

“Моја породица има дивну прошлост. Али, радимо тешко и живимо скромно, баш као и сав остали свијет“, каже Тонино.

Острво опстаје претежно захваљујући туризму. Једна је од најатрактивнијих локација за роњење, гдје посетиоци у подводним љепотама Медитерана уживају пливајући уз корњаче, китове и ајкуле рушљорибе.