latinica  ћирилица
12/03/2016 |  09:35 | Аутор: 24sata.info

Десет добрих разлога да једете цимет

Ако желите да будете здрави и осјећате се боље, поједите сваки дан кашичицу цимета.
Цимет (Фото: Thinkstock) -
Цимет (Фото: Thinkstock)

Овај зачин добија се из унутрашње коре малог дрвета из породице ловора и назива се чудотворним природним лијеком још од доба старих Египћана.

Постоји неколико врста цимета, а најљековитији је цејлонски (Cinnamomum verum). У нашим продавницама најчешће се налази кинески цимет (Cinnamomum burmannii) који није толико љековит као цејлонски.

Ево зашто је добро јести га сваки дан:

1. Пун је антиоксиданаса. Они су неопходни нашем тијелу у борби против слободних радикала који га оштећују. Антиоксиданси успоравају старење и штите од многих болести.

2. Има противупална својства и помаже у борби против разних инфекција. Такође подстиче регенерацију оштећеног ткива.

3. Смањује ризик од настанка срчаних болести јер смањује ниво лошег холестерола и триглицерида који могу оштетити крвне судове, а повећава ниво доброг холестерола који уништава онај лош.

4. Регулише метаболизам тако што побољшава осјетљивост на хормон инсулин који је одговоран за метаболизам угљених хидрата и масти у тијелу, као и за транспорт шећера из крвотока у ћелије.

5. Снижава ниво шећера у крви јер један састојак цимета утиче на ћелије тако што опонаша инсулин. То значајно побољшава апсорпцију глукозе у ћелије, али има спорије дејство него сам инсулин.

6. Има позитивно дејство на неуродегенеративне болести које карактерише прогресиван губитак структуре и функција ћелија у мозгу. Два најчешћа типа оваквих болести су Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

7. Штити од рака, смањује размножавање ћелија канцера тако што омета раст крвних судова у туморима, који без њих не могу да се шире нормалном брзином, показало је истраживање на животињама. Научници сматрају да цимет има токсично дејство на ћелије рака и убија их.

8. Помаже у борби против бактеријских и гљивичних инфекција. За то је заслужан цинамалдехид, главни активни састојак цимета. Успијешно лијечи и инфекције респираторног тракта проузроковане гљивицама.

9. Штити од каријеса и смањује лош задах. Управо захваљујући антимикробном дејству уништава микроорганизме и спречава њихов раст, пише Аутхоритy Нутритион .

10. Помаже у губитку килограма, а нарочито је ефикасан у комбинацији с медом. Прокувајте пола кашичице цимета и кашичицу меда у мало воде ( око 1,5 дцл). Пола те течности попијте ујутро на празан желудац, а пола прије спавања. Понављајте поступак сваки дан.

Мирис цимета стимулише и рад мозга па није лоше држати га на радном столу.