latinica  ћирилица
16/03/2016 |  15:54 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

Састанак принца Чарлса са патријархом Иринејом

Британски принц Чарлс састао се са Његовом светости патријархом српским Иринејом у београдској Патријаршији, а учествовао је и у међурелигијском дијалогу представника хришћанских, исламске и јеврејске заједнице у Конаку кнегиње Љубице.
Принц Чарлс код патријарха Иринеја - Фото: ТАНЈУГ
Принц Чарлс код патријарха ИринејаФото: ТАНЈУГ

Принц Чарлс посјетио је Патријаршијску капелу Светог Симеона Мироточивог, а представници Српске царске лавре манастира Хиландар на Светој Гори упознали су га о току обнове ове светиње пострадале у пожару 2004. године.

Послије међурелигијског дијалога, муфтија Јусуфспахић изјавио је за "Блиц" да су учесници састанка са принцом Чарлсом разговарали о томе да људи у Србији могу да живе заједно у "богољубљу и човекољубивости".

Рабин Исак Асиел рекао је да је састанак са принцом био лијеп и у шали констатовао да је муфтија највише причао, док су у другом дијелу разговора причали патријарх Иринеј и принц Чарлс и да је било ријечи о Косову.

Принц Чарлс је, према његовим ријечима, питао патријарха какву поруку да пренесе по повратку у Велику Британију, на шта му је патријарх рекао да сам процијени шта да каже.

Рабин је, такође, рекао да религија није проблем у Србији и да је то могао да види из начина комуникације њих тројице.

Британски принц је затим посјетио Спомен-храм Светог Саве на Врачару, гдје га је дочекао викар патријарха Иринеја, епископ топлички Арсеније.

Супруга британског принца Камила, војвоткиња од Корнвола, посјетила је данас Дом за дјецу у Звечанској, гдје се сусрела са представницима УНИЦЕФ-а и Фондације Новак Ђоковић.

Британског принца Чарлса данас су у краљевском двору на Дедињу угостили принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина.

Принц Александар поклонио је члану британске краљевске породице икону Светог Ђорђа, заштитника Енглеске, као и вина из породичне винарије Карађорђевића и из опленачке регије.

Принцеза Катарина спремила је на дар војвоткињи од Корнвола Камили српски ручно рађени шал и торбу, преносе београдски медији.

Двије краљевске породице повезане су родбинским и кумовским везама. Британска краљица Елизабета, мајка принца Чарлса, била је кума на крштењу принца Александра, заједно са својим оцем британским краљем Џорџом Шестим.