latinica  ћирилица
19/03/2016 |  17:21 | Аутор: Вечерње новости

Јапанска јабука враћа енергију

Јабука каки (Diospyros kaki) је национална воћка Јапана, а за њу влада све веће интересовање у свијету...
Јапанска јабука - Фото: flickr.com
Јапанска јабукаФото: flickr.com

Осим што је изузетно здрава и издржљива, пажњу привлачи и љепота дрвета, посебно зими када на голим гранама, попут лампиона, остају само наранџасти плодови.

Иако се данас сматра једним од симбола Јапана, заправо потиче из Манџурије, гдје се узгаја од давнина. Колико је јабука цијењена најбоље показује назив који значи "храна богова". Као "источна златна јабука" из Кине је стигао у Јапан, а захваљујући Марку Полу у Европу. Занимљиво је да су сјеменке преживјеле разорно дјеловање атомске бомбе, бачене на Нагасаки, о чему свједоче јапански ботаничари.

Зависно од врсте, плод може бити округао, овалан или крушколик. Боја му је жућкаста, наранџаста или црвенкаста, налик парадајзу. А, укус је јединствен и подсјећа на мешавину кајсије и брескве. Да би се осјетио у потпуности, плод треба да буде што зрелији и тада је сочан, сладак и може да се једе кашичицом. Недовољно зрео има опор укус, због велике количине танина.

Свјеж плод (или сок) помаже код затвора и упале цријева, поремећаја у варењу, нарочито током путовања или промјене климе. Помаже и код хемороида, болести желуца, масне јетре, слабог излучивања жучи и хипертензије. За хипертензију је посебно дјелотворан свјеже исцјеђен сок, који се узима неколико недјеља. Захваљујући овим јабукама, у неким дјеловима бившег Совјетског Савеза искоријењена је ендемска "гушавост". Истраживачи су открили да је то захваљујући шећеру и јоду у органском облику.

Азијска јабука је изузетно богата флавоноидима, нарочито кверцетином, који чува срце и смањује ризик од инфаркта за 20 одсто. Штити организам од штетних утицаја слободних радикала, богата је витамином Ц и јача имунитет, као и влакнима који снижавају лош холестерол.

У традиционалној кинеској медицини се користи за обнављање енергије (чи) и препоручује код малаксалости, али никако на празан стомак! Једе се умјерено јер садржи пуно шећера и може доћи до дијареје, а у мањој количини је могу конзумирати и дијабетичари. Осушени зрео плод се препоручује за бронхитис и суви кашаљ. У ту сврху се суви плод меље у прах и узима са медом у једнаким дјеловима или се кашичица праха сипа у чај.

Када се плод ољушти и суши на сунцу, а затим преноћи, добија бијелу боју. У том облику је ефикасан у одстрањивању паразита у цријевима, зауставља крварење и кашаљ, снижава температуру, помаже и код валунга у менопаузи.