latinica  ћирилица
21/03/2016 |  09:08 | Аутор: Агенције

Нови Зеланд- животиње бића са осјећањима

Нови Зеланд направио је огроман корак напријед у заштити права животиња, осигуравајући да буду правно препозната као "бића са осјећањима".
Панде - Фото: Screenshot
ПандеФото: Screenshot

У уторак је усвојен амандман на постојећи закон о заштити животиња у којем се наводи да су и животиње, баш попут људи, бића са осјећањима.

- Рећи да и животиње имају осјећања значи експлицитно да и оне могу да осјећају и позитивне и негативне емоције, укључујући бол и тугу - каже докторка Вирџинија Вилијамс, директорка Савјетодавног обора за етичко поступање са животињама.

- Управо је експлицитност и директност те тврдње нова важна прекретница на путу према добробити свих животиња.

Недавни закон такође укључује забрану тестирања козметичких производа на животињама. Докторка Вилијамс каже да је службено признавање животиња као осјећајних бића темељ за будући Закон о добробити животиња.

Дона Валцл, директорка организације за заштиту животиња Нелсон СПЦА, каже како су ове промјене прекрасне и како је сјајно напокон видјети да је идеја озакоњена. Објаснила је да је веома видљиво да и животиње пате од тјескобе кад се раздвајају од себи драгих и да показују различита осјећања. Такође, неке су животиње запостављене и имају право и озбиљне проблеме да преживе.

- Оне пате и то се може видјети у њиховим очима - каже Валцл.

Огранак организације СПЦА из Окланда каже да је ова декларација о осјећањима била потребна јер, већина новозеландских закона животиње третира као "објекте и предмете", умјесто као жива бића.

Валцл се нада да ће ова законска промјена значити корак напријед у санкционисању злостављања животиња.

- Надајмо се да ће се сада казне за злостављаче животиња пооштрити.

Нови закон такође предвиђа брже и строже кажњавање мањих и средњих преступа када је ријеч о добробити животиња и омогућава инспекторима да, међу осталим мјерама, издају упозорења.

- Мишљење јавности о добробити животиња рапидно се мијења. Овај закон подудара се с мијењањем става о улози животиња у нашем друштву - рекао је предсједник новозеландског удружења ветеринара, доктор Стив Мерчант.