latinica  ћирилица
23/03/2016 |  12:57 ⇒ 14:51 | Аутор: РТС

Ниво штетних гасова као у доба нестанка диносауруса

Испуштање угљеника и других штетних гасова приближно је истог интензитета као прије 66 милиона година, у доба диносауруса.
загађења околине - Фото: Beta/AP
загађења околинеФото: Beta/AP

Стручњаци упозоравају на штету од глобалног загријавања и подсјећају да је и човјек одговоран за све што ће се десити.

Научници су у новом истраживању истакли да темпо испуштања угљеника чак засјењује почетак највећег познатог природног таласа у фосилним записима од прије 66 милиона година, који је можда покренуо ослобађање заробљених гасова испод морског дна.

Праисторијско ослобађање тих гасова са ефектом стаклене баште, изазвало је раст темпреатуре од пет степени Целзијусових, а због стварања киселине у океану морски живот био је озбиљно угрожен.

Очигледна је пералела са тренутним ризицима од пораста нивоа угљеника у атомосфери усљед сагоријевања фосилних горива.

- С обзиром на тренутно доступну евиденцију, садашње стопе емисије угљеника изазване човјековим активностима су без преседана у посљедњих 66 милиона година - навели су научници у часопису Nature Geoscience.

Диносауруси су изумрли прије око 66 милиона година, највјероватније након удара огромног астероида у Земљу, али је главни аутор истраживања, Ричард Зиб са Универзитета на Хавајима, истакао да су геолошки записи нејасни и да није познато колико је тачно угљеника емитовано у тој катаклизми.

Тренутна емисија угљеника, углавном из сагоријевања фосилних горива, износи око 10 милиона тона годишње, у односу на 1,1 милијарду годишње у периоду од више од 4.000 година, прије 56 милиона година.

Истраживање у склопу пројекта Уједињених нација приказује да би просјечна температура могла да порасте и до 4,8 степени Целзијусових до краја вијека, изазивајући поплаве, суше и јаке олује, уколико емисије буде неконтролисано расле.

- Наши резултати сугеришу да ће будућа киселост океана и могући ефекти на морске организаме бити горе него у доба диносауруса - упозорио је Зиб.