latinica  ћирилица
27/03/2016 |  12:41 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Перко и Перка Родић, једини пар рода у Црној Гори

Перко и Перка Родић једини су пар рода у Црној Гори, а гнијезде се у Полимској улици у Беранама, на стубу Електропривреде.
Пар рода Перко и Перка Родић - Фото: СРНА
Пар рода Перко и Перка РодићФото: СРНА

У Центру за заштиту птица рекли су да су им имена добили након накете међу грађанима. Електропривреда је прихватила позив да подржи побољшање услова за прављење гнијезда за те ријетке становнике Црне Горе.

"Платформа за гнијездо биће нови сигурни дом за роде. Направљена по узору праксе европских електропреносних система и има циљ да спријечи изазивање кратких спојева на жицама Електропривреде и да осигура сигурно гнијездо младих рода" - саопштено је из ЦЗИП-а.

У неким земљама дешавало се да се због годинама нагомиланих материјала, гнијездо од велике тежине сруши.

"Имајући у виду да је ово једини пар који нас посјећује нисмо хтјели да дозволимо овакав ризик", појашњавају из ЦЗИП-а.

Рода је миграторна врста, а из Африке се обично враћа крајем марта или почетком априла.

Чувени пар рода стигао је у Беране 2012. године, а прије тога, 116 година нису постојали писани налази о родама на подручју Црне Горе.

Да би се поставила платформа, старо гнијездо морало се претходно уклонити са стуба.Чим је примијећена акција уклањања гнијезда, грађани су почели да застајкују, прво добацују, а онда и отворено упућују критике не одобравајући уклањање гнијезда.Неки су говорили да је срамота, други да је ово симбол Берана и да не дозвољавају уклањање.

Након појашњења ЦЗИП-а, грађани су са одушевљењем поздравили овај чин и изразили бригу због кашњења пара, наводећи да су се обично враћале до 21. марта. Убрзо се усијао и телефон ЦЗИП-а.

"Велики број забринутих позива учинио је да се осјећамо поносним на однос мјештана Берана према овим прољећним гласницима", саопштено је из те НВО.

Када једном направи гнијездо, рода се обично враћа наредних година дајући гнијезду нови сјај.

"Иако су нас грађани Берана информисали да ове године Родићи касне, надамо се да ће ускоро господин Перко доћи да припреми гнијездо" - наводе из ЦЗИП-а. Они очекују радосну реакцију мужјака кад угледа модернизован стари дом.

Мужјаци рода , иначе, познати су као прави џентлмени - сваке године при повратку са зимовања у Африци, прво долази мужјак да обави припреме за долазак своје партнерке, чистећи и дограђујући стари дом.

На овај начин гнијезда неријетко достижу пречник и већи од два метра. Овакво гнијездо, посебно током зимских мјесеци често је скровиште великох броја малих птица, зато се често и називају птичји градови.