latinica  ћирилица
27/03/2016 |  21:30 | Аутор: СРНА

Москва гради Острво маште

У Москви је почела изградња првог великог забавног парка "Острво маште", који ће бити пандан чувеном Дизниленду, али са руским националним обиљежјима и радиће током цијеле године.

Комплекс површине 264.000 метара квадратних биће подијељен на три зоне - за забаву и разоноду, тематску зону и подземни паркинг, који ће имати више од 3.500 паркинг мјеста.

Парк ће бити наткривен и висок 75 метара, што се може упоредити са зградом од 25 спратова, преноси "Спутњик".

Посјетиоци ће ту моћи да уживају у свим атракцијама, да се одмарају или баве спортом у свим временским условима.

Главно здање парка биће замак Успаване љепотице, који је препознатљив симбол Дизниленда, међутим, руска верзија Дизниленда биће јединствена у свијету по националним обиљежјима. На његовој територији биће смјештен "Сајузмултфилм" - највећи студио анимираних филмова у Русији, а некада у Совјетском Савезу, који је основан у Москви 10. јуна 1936. године.

Више од половине тематске зоне чиниће јунаци руских и совјетских анимираних филмова, али ће овдје, такође, бити представљени ликови из страних цртаћа - Шрек, Кунг Фу Панда, јунаци "Мадагаскара" и других цртаних филмова.

"Главна особеност парка је та што ће он у потпуности бити наткривен, за разлику од већине сличних паркова, који се налазе под отвореним небом. То нам омогућава да створимо тематску атмосферу, коју дјеца желе да виде. На примјер, у зони Снежне Краљице биће права зима и зимско небо, а у зони диносауруса небо и све остало ће бити тропски", кажу творци тог пројекта.

Према неким најавама, забавни парк ће имати биоскоп са 20 сала за приказивање анимираних филмова, концертну салу са 1.500 мјеста, хотелски комплекс, дјечију школу једрења, ресторане, кафиће, продавнице са производима за дјецу, баште, фонтане, тргове и вјештачка језера.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је да почиње да се испуњава сан Москве о изградњи великог тематског парка свјетског нивоа.

"Веома је добро што ће напуштена и дјелимично уређена територија бити претворена у цвјетни врт. Прави се објекат који ће радовати дјецу и њихове родитеље", додао је Собјанин.

На територији од 93 хектара остаће пјешачке и бициклистичке стазе, дечији и спортски терени, као и плаже на обали ријеке Москве.

Према мишљењу Собјанина, "Острво маште" омогућиће, не само да се очува велика зелена површина, већ ће то значајно утицати и на повећање броја туриста из земље и иностранства, с обзиром на то да ће то бити највећи покривени забавни парк не само у Русији, него и у цијелом свијету.

Очекује се да ће руско "Острво маште" годишње посјећивати између 34 и 40 милиона људи.

Московске власти одобриле су изградњу "Острва маште" у мају прошле године, планирано је да дјечији парк буде изграђен у наредне двије године, до 2018. године.

Из градске касе на тај велики пројекат неће отићи ни копејка. Градњу ће финансирати приватни инвеститори и евентуално стране банке, а процјењује се да ће изградња коштати 1,5 милијарди долара.