latinica  ћирилица
28/03/2016 |  14:35 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Фоча- Предности операције катаракте ултразвучном методом (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча куповина апарата за операцију катаракте ултразвучном методом знатно је олакшање за пацијенте и љекаре, али и да би се смањили трошкове лијечења овог честог очног обољења.
Операција катаракте - Фото: СРНА
Операција катарактеФото: СРНА

Фочански офталмолози након прве операције са колегама из Универзитетско-клиничког центра Републике Српске истичу да ова савремена метода уз рехабилитацију пацијентима омогућава бржи повратак свакодневним обавезама. 

Раде Машић (50) из Новог Горажда прије два мјесеца примијетио је да има проблема са видом. Све израженији симптоми наметнули су обавезу да се јави офталмологу.

- Осјетио сам да постепено све мање видим и докторка ми је препоручила да се оперишем - каже Машић.

Сличне проблеме имала је и Вишеграђанка Мила Карабатак. Од маја прошле године била је скоро слијепа на десно око. Ултразвучном операцијом оку је поново враћена јасна функција.

Она након операције каже да се осјећа веома добро. Мила је задовољна и због тога што ће одмах кући. У односу на класичну операцију ова траје двадесетак минута, а пацијент иде кући након сат времена, по изласку из операционе сале.

- Тиме се процес хирургије знатно убрзава и у једном дану се може урадити знатно више операција које су много квалитетније - рекао је  Бошко Амџић, офталмолог Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.

- Оно што је веома важно за пацијенте јесте да више не морамо чекати на зрелост катаракте, као што је било раније с овом методом. Ми, практично, можемо оперисати катаракту у свим њеним фазама зависно од тога какве су животне и професионалне обавезе наших пацијената - рекла је Нада Аврам , начелница Офталмолошког одјељења Универзитетске болнице у Фочи.

Ултразвучна операција се обавља уз упутницу љекара породичне медицине.