latinica  ћирилица
29/03/2016 |  19:06 | Аутор: Агенције

Правило од пет секунди је опасан мит

Милиони људи се воде такозваним правилом од пет секунди по коме је у реду појести храну која је пала на под уколико је у року од пет секунди подигнете.
Кад храна падне на под (Фото: Dreamstime) -
Кад храна падне на под (Фото: Dreamstime)

Међутим, истраживачи су ово окарактерисали као мит и нагласили да трећина људи која се придржава овог правила доводи своје здравље у опасност једући прљаву храну.

Они су нарочито исказали забринутост због опасности штетних бактерија попут ешерихије и салмонеле које се у тренутку залијепе за храну (која је пала на под), без обзира на то колико је дуго била на поду.

Истраживање је открило да би 37 одсто испитаника појело храну која им је пала на кухињски под, док би је 38 одсто испитаника подигло и са пода дневне собе и појело.

Такође, скоро половина испитаника је признала да за чишћење куће користе само освјеживач ваздуха, а четвртина је рекла да чисте само када осјете непријатан мирис у кући.

Према тврдњама хигијеничарке, докторке Окли, најгоре бактерије у нашим домовима су “тихе убице“ које не можемо да видимо и намиришемо, али које се могу невјероватном брзином размножити (од једне бактерије за седам сати настане неколико милиона).

Докторка Окли, гост предавач на универзитету Салфорд, истакла је и да су много важнија чешћа ситнија чишћења куће него једно велико прољећно чишћење.