latinica  ћирилица
29/03/2016 |  19:10 | Аутор: Агенције

Превише кофеина прије зачећа повећава ризик од побачаја

Конзумирање више од два напитка с кофеином дневно у раздобљу од шест недјеља прије зачећа у неким случајевима може изазвати побачај, показало је недавно америчко истраживање.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Међутим, научници су истакли да истраживање није показало непобитну повезаност узрока и посљедица, јер је студија утемељена на процјенама и опажањима. Податак који се односи једнако на будуће очеве и мајке може се примјенити и на раздобље од првих шест недјеља трудноће, показала је студија чији су резултати објављени у часопису "Fertility and Sterility".

Њени су аутори анализирали податке прикупљене код 500 парова из Мичигена и Тексаса који су од 2005. до 2009. учествовали у националном истраживању о повезаности фактора из околине (попут хемијских ствари) и животних навика с фертилитетом.

На узорку од 344 пара у којем је било трудница, упоредили су више фактора - пушење у трудноћи, конзумирање напитака с кофеином и узимање мултивитаминских суплемената и на крају истраживања установили да се 98 трудноћа или 28 подсто завршило побачајем.

Процјенили су да је размјера опасности од побачаја била већа за 1,74 у случајевима када је жена просјечно дневно конзумирала више од два напитка с кофеином, у односу на групу жена које су пиле до два кофеинска напитка дневно.

Готово иста размјера ризика - 1,73, уочена је код партнера који је у истом раздобљу конзумирао исту количину кофеина, рекла је др Џерман Бак Луис, научница с Националног института за здравље дјеце и развој, који делује у склопу Националног института за здравље.

"Процјенили смо да је размјера већа од један указивала на повећан ризик од губитка фетуса у раздобљу након зачећа. Међутим, морам истаћи да истраживање није показало непобитну повезаност узрока и посљедице, овдје говоримо о нашим опажањима", рекла је Бак Луисова.

За разлику од кофеина, свакодневно узимање витаминских додатака прије зачећа смањује ризик од побачаја, а опасност је још мања ако суплементи наставе да се узимају и током првих неколико недјеља трудноће, закључили су научници.