latinica  ћирилица
30/03/2016 |  15:35 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Добој: Отворен центар за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога (ВИДЕО)

У Дому здравља у Добоју отворен је Центар за хипертензију, превенцију инфаркта миокарда и можданог удара. Отварање центра подржало је Хиспа удружење љекара и медицинских техничара из Београда, које се бави превенцијом можданог и срчаног удара.
Отворен центар за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога - Фото: РТРС
Отворен центар за хипертензију и превенцију инфаркта и шлогаФото: РТРС

Више од 12.000 обољелих од високог крвног притиска лијечи се у Дому здравља у Добоју. Дода ли се томе више стотина пацијената који су имали мождани или срчани удар отварање оваквог центра потпуно је оправдано.

- Очекујем да ћемо овом нашом активношћу спријечити много оних који би умрли због посљедица можданог удара и инфаркта, рекао је Радослав Николић, директор Дома здравља у Добоју.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић најавио је да ће град субвенционисати трошкове услуга Центра грађанима који немају здравствено осигурање.

У Центру ће радити 10 љекара специјалиста породичне медицине који ће додатно бити едуковани у Институту на Дедињу.

- Сваки болесник добија свој програм који има за циљ да снизи кардиоваскуларни ризик. То је програм који се не састоји само од лијекова већ од добре дијагностике. Веома сам задовољан опремљеношћу Дома здравља, истакао је Небојша Тасић, начелник Центра за хипертензију Дедиње у Београду

Превенција има широк спектар посебних дијета и физичких активности, антистрес програме, музикотерапију и сл. Један од важнијих предуслова за успјех лијечења је мотивација пацијената.