latinica  ћирилица
04/04/2016 |  08:15 | Аутор: Б92

Пет "нездравих" намирница које су заправо добре за вас

Нутрициониста Скот Хардинг истиче да већина намирница има благотоворно дејство на здравље, уколико се конзумирају умјерено.

Хардинг наводи да одређене намирнице, које су тренутно на лошем гласу, заправо могу позитивно да утичу на организам.

Јаја

Упркос томе што се већ дуго говори да холестерол негативно утиче на здравље срца, резултати студија у посљедњих 20 година показују да умјерен унос холестерола нема готово никакав утицај на ниво холестерола у крви. Осим тога, јаја су одличан извор протеина, здравих масноћа и неколико витамина и минерала, пише "Индепендент".

Маргарин

Маргарин, биљна замјена за путер, користи се од 19. вијека и изузетно је популаран широм свијета јер је знатно јефтинији од путера. Маргарин садржи знатно мање засићених масноћа од путера, због чега утиче на смањење броја срчаних болести. Како је у међувремену откривено да хидрогенизоване биљне масти, које улазе у састав маргарина, могу да имају негативан утицај на здравље, на тржишту су се појавили производи који не садрже овај тип масноћа.

Кромпир

Ова намирница сматра се врло штетном због високог гликемијског индекса, али и зато јер се често доводи у везу са производима од рафинисаних угљених хидрата које треба избјегавати. Међутим, кромпир је богат витамином Ц, одређеним витаминима из групе Б и траговима бројних минерала. Кување кромпира и конзумирање ове намирнице у охлађеном стању позитивно утиче на хемијски састав скроба, чиме се олакшава њено варење.

Млијечни производи

Млијечни производи изузетно су корисни јер садрже висок ниво протеина, калцијума и све есенцијалне аминокиселине. Ипак, када је количина у питању, треба бити обазрив јер је ова група намирица богата засићеним масноћама.

Орашасти плодови

Ова група намирница често се избјегава приликом држања дијета јер садржи велики проценат масноћа. Али, резултати бројних истраживања показали су да коштуњаво воће, осим што штити срце, представља кључни дио здраве исхране. Богато је протеинима, здравим масноћама, влакнима и бројним минералима.