latinica  ћирилица
09/04/2016 |  21:09 | Аутор: Агенције

Научници пронашли нови начин да преваре људски мозак

Истраживачи са Билефелд универзитета у Њемачкој пронашли су још један начин да заварају нашу перцепцију.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Они су експеримент изводили тако што би прст испитаника поставили на површину еластичне траке, прикачене на импровизовану машину.

Док је испитаник додиривао траку, она се насумично затезала и опуштала, док је положај испитаниковог прста остајао готово исти.

Волонтери је затим требало да кажу да ли се њихов прст током процеса савијао. Оно што је занимљиво је да нико није био сигуран који је био одговор, пише "Индепендент".

"Запањујуће је што су сви испитаници мислили да су се њихови прсти највише савијали када би трака била најопуштенија - највјероватније зато што је у том тренутку додиривала већу површину њихових прстију", објаснио је доктор Алесандро Москатели.

Што је већа површина додира, додао је, то нам се више чини да је објекат ближи, а самим тим и да је прст савијенији.

Доктор Марк Ернст наводи да би резултати истраживања могли да имају утицаја на развој ВР технологије (технологије виртуелне реалности).

"Ово истраживање би у будућности могло да допринесе развоју виртуелног чула додира, захваљујући чему бисмо могли да 'додирујемо' ствари са велике удаљености. Тако бисмо, на примјер, могли да видимо какав је осјећај додиривати неки џемпер приликом онлајн куповине", закључио је Ернст.