latinica  ћирилица
10/04/2016 |  21:06 | Аутор: sputniknews.com

Ново у Москви: Порођај под хипнозом

У Москви ће се ускоро појавити могућност порођаја под хипнозом. На тај начин, увјеравају хипнотерапеути, жена може да се ослободи страха, стреса и бола приликом порођаја. Многи стручњаци, ипак, не журе у оцјени ове методе.

“У Русији има јако мало специјалиста за хипнозу. Ми смо намјенски слали љекаре (у иностранство) да се обучавају, чак смо и обавили неколико таквих порођаја и жене су веома задовољне“, рекла је докторка.

Водећа инструкторка за рађање под хипнозом, психолог Анастасија Иванова, каже да је порођај под хипнозом “удобнији“, лакши и опуштенији за жену, а може уклонити стрес и страх који су чести пратиоци порођаја. То је природан начин контролисања бола.

Будућа мајка је све вријеме будна и свјесна свега што се догађа, а може чак и да одговара на питања. Она је у стању смирености, и то доводи до опуштања мишића, што олакшава порођај и ублажава болове.

Иванова објашњава да жена која се порађа заправо сама себе помоћу одређених ријечи уводи у транс, тачније у стање медитације, а хипнотерапеут јој само помаже у томе и контролише процес.

Стручњаци тврде да је процес порођаја под хипнозом базиран на снази сугестије. Жена помоћу позитивних мисли и визуализација опушта своје тијело и контролише дисање.

Уколико се трудница одлучи на ову врсту порођаја, њена припрема се састоји у учењу вјештине опуштања тијела.

Хипнотерапеути показују породиљама различите методе самохипнозе. Вјежбање се састоји у слушању снимљених реченица које им помажу да опусте тијело или замишљању визуелних приказа.

Иванова подсећа да су руски акушери-гинеколози покушавали да примјене хипнозу још почетком 20. вијека, прије свега као средство за ублажавање болова при порођају, али да овај метод тек сад улази у праксу.

Међутим, акушери-гинеколози истичу да је у овом тренутку тешко дати било какву оцјену о новој методи. Да би се говорило о ефективности потребно је да се обави велики број порођаја.

“Медицина треба да се заснива на доказима. Да би љекари имали став према овој методи морали би да обаве велики број таквих порођаја: сто, двјеста, петсто. С обзиром на то да је рађење под хипнозом у Русији новина, ми према томе не можемо да се односимо ни позитивно ни негативно“, каже Александар Конопљаников, главни московски акушер-гинеколог, професор катедре за акушерство и гинекологију на Универзитету “Пирогова Н. И“.

Истовремено, професор наглашава да су љекари спремни да размотре сваку жељу жене, али и да брзо реагују и спријече и отклоне сваку евентуалну опасност по живот жене или бебе.

Он истиче да љекари морају да узму у обзир те жеље како би процес порођаја био што лакши.

“Чак и ако будућа мајка жели да током порођаја игра и пјева, зашто да јој не буде пружена таква прилика“, закључио је Конопљаников.

Порођај под хипнозом је у свијету веома популаран метод. Базиран је на раду британског акушера доктора Грантли Дик-Рида, који је 1944. године објавио књигу “Порођај без страха“.

По његовом мишљењу, порођај отежава такозвани “синдром страх-тензија-бол“, због чега је важно да жена научи да се опусти и на тај начин га превазиђе. Овакав вид порођаја карактеришу велика смиреност, комфор и осјећај олакшања.

Жене које су се на овакав начин порађале тврде да су се осјећале опуштено, смирено и под контролом.