latinica  ћирилица
11/04/2016 |  18:15 | Аутор: Вечерње новости

Мањак витамина узрок несносне главобоље

Већина мигрена може да се спријечи надокнадом нутријената које не уносимо довољно. Више од половине свих главобоља изазвана је или недостатком витамина Б и Д, или су посљедица тровања тешким металима.
Мигрена (илустрација) -
Мигрена (илустрација)

Већина мигрена може да се спријечи или умање напади ове несносне главобоље, тврде амерички научници. Лијек се не крије ни у каквом новом лијеку или револуционарној методи, већ у надокнади мањка нутријената који су узрок највише типова мигрена.

* Милијарда људи широм свијета пати од мигрене
* 20 милиона напада мигрене догоди се сваког дана
* Три пута чешће мигрене погађају жене
* 25 одсто жена и осам одсто мушкараца добиће мигрену током живота
* 10 одсто дјеце узраста од пет до 15 година пати од мигренозних напада
* Половина жена које пате од мигрене имају напад једном мјесечно
* Код 62 процента дјеце мигрена траје 24 сата

Истраживачи су доказали да надокнадом витамина А и Д и чишћењем организма од токсичних метала, мигрене код неких пацијената потпуно нестају или се знатно смањује број напада главобоље.

Мигрене су јаке главобоље које се често понављају и јављају се углавном на једној страни главе. Типичан симптом је пулсирајући бол који се погоршава послије и најмање свакодневне активности. Мигрену прате мучнине и проблеми с видом, осетљивост на свјетло, бол иза једног ока или ува, а јављају се и свјетлуцаве тачке у видном пољу.

Постоје мигрене са ауром и без ауре. Аура је неуролошки симптом који прати мигрену најчешће у облику визуелних поремећаја. Мигрене са ауром укључују и укоченост и пецкање у рукама и ногама, пробадања у мишићима попут игала, слабост једне стране тијела и вртоглавице. Ауре се појављују од четири до 72 сата прије напада мигрене. Пацијент осјећа мучнину, повраћа и има дијареју. Од 70 до 90 одсто њих има мигрену са ауром која се јавља неколико пута седмично.

Научници из Мејо клинике набројали су неке од узрочника: хормоналне промјене код жена, храна, посебно слана и прерађена, прескакање оброка, адитиви из намирница, вино и пића са кофеином, стрес, јака свјетлост и звуци, промјене у ритму спавања, психичко напрезање, варијације ваздушног притиска, лијекови попут оралних контрацептива и нитроглицерин. Највише испитиване у мигрене узроковане дефицитом нутријената, а оне се, срећом, могу и спречити.

Недостатак витамина Б у организму, посебно Б2, Б6 и Б12, доказан је окидач мигрена. Теоретски, недостатак витамина Б изазива оштећења у можданом крвотоку, јер немају адекватну исхрањеност, што може да буде окидач за главобољу.

И мањак витамина Д се наводи као један од главних окидача за главобољу. Овај витамин је одговоран за апсорпцију свих нутријената неопходних за функционисање организма. Без довољно витамина Д, можете изгледати неухрањено иако се храните редовно. Витамин Д, познато је, има и аналгетски ефекат, па и ако дође до мигрене, оне су знатно слабијег интензитета. Тако, узимање витамина Д истовремено смањује учесталост мигрена.

Први симптом тровања тешким металима у организму попут олова, арсена, живе, хрома, јесте управо мигрена. Иако организам може да функционише са траговима ових метала у њему, када ниво отрова дође до одређене границе, јављају се мигрене. једна студија је показала да пацијенти који болују од мигрена имају прекомјеран ниво кадмијума, гвожђа, олова и мангана у организму. Многи од ових метала могу да пређу крвну баријеру у мозгу и да изазову оксидативно оштећење, које се манифестује мигренама.

Срећом, минималном корекцијом животних стилова и исхране, као и уношењем витамина Б и Д групе може да се избјегне мигрена. Да бисте избјегли тровање тешким металима, замијените све боје и водоводне цијеви које садрже олово, не једите рибу за коју нисте сигурни да не садржи живу и не држите у кући батерије које садрже кадмијум. Витамин Д можете добити од сунца, али и ако једете масну рибу, печурке и млијечне производе. Намирнице богате витамином Б су такође млијечни производи, зелено лиснато поврће, живинско месо, банане, говедина и остриге.

ШТА МОЖЕТЕ ДА УЧИНИТЕ

Промјена времена, тачније атмосферског притиска окидач је за мигрену. Пратите временску прогнозу и припремите се за наступајуће промјене.

Неравнотежа хормона уобичајена пред менструацију, у трудноћи и менопаузи узрокује нападе мигрене. 

Неке намирнице и напици доводе до мигренозних напада. Водите дневник исхране и избаците намирнице за које сумњате да су окидачи главобоље.

Прескакање оброка и нередовна исхрана окидачи су за главобоље. Научите се да једете увијек у исто вријеме.

Парфеми, хемијски препарати и други мириси, посебно у просторијама, могу да изазову мигренозне нападе.

Јака сијалица, посебно флуоресцентно свјетло и свјетло од монитора, могу да буду изазивачи бола у глави. Носите наочаре за сунце кад сте напољу и избјегавајте да гледате у екране у замраченој просторији.

Превише или премало сна, као и лош квалитет спавања кривци су за настанак мигрене.

Вјежбање и спорт често активирају несносне болове у глави.

Претопле просторије, спољне врућине и прегријевање организма може да изазове напад главобоље.

Мањак течности у тијелу познат је кривац за активирање главобоље. Избјегавајте алкохол и кофеин и пијте довољно воде како бисте избјегли дехидратацију.

ПЕТ ГЛАВНИХ ОКИДАЧА

* Чоколада
* Парфем
* Алкохол
* Промјена времена
* Јака свјетлост