latinica  ћирилица
12/04/2016 |  16:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Канада: Нови правац у јоги укључује гласно псовање

Грађани Калгарија у Канади направили су нови правац у вјежбању древне вјештине Раге Јоге.
Медитација (Фото: Thinkstock) -
Медитација (Фото: Thinkstock)

Нов концепт је задржао миран, Зен амбијент јоге, али уз додатак да они који вјежбају, приликом издаха, псују и вичу у одређеним позама, а послије вјежби обавезно оду на пиво.

Комбинација дружења, паба, пива и јоге се показала као успјешан вид опуштања након стресног дана, пише Би-Би-Си.

"На тренинзима нудимо богат рјечник, смијех и безобразлуке", пише на сајту компаније која свој покрет описује као "комбинацију истезања, позиционих вјежби и лошег хумора, са циљем постизања доброг здравља".

Цијена једног часа је око 9 долара и укључује ваучер за попуст на два пива.

Творац Линдзи Истак, која предаје флексибилност и здравље, дошла је на идеју ослобађања од бијеса са својим асана јога позама, након лошег раскида.

- Била сам пуна бола, бијеса и збуњена. Тада сам окрила да укључивање псовке у јоги има ослобађајући ефекат - рекла је Линдзи.

Предности јоге и медитације су добро познати, а студије су показале да "безобразан рјечник" повећава толеранцију на бол, да нас чини убједљивим у пословним разговорима и да ствара осјећај солидарности.

Дакле, спој вјежби, мира и псовања нуди нови пут ка личном миру и помаже нам да се носимо са стресом, пише Би-Би-Си.

- Постоје докази који повезују псовање са различитим областима мозга на које уобичајен рјечник никако не утиче - рекао је др Ричард Стивенс, са британског универзитета Кил.

- Приликом вјежби за релаксацију, не очекују да чујете ту врсту језика, тако да псовање том приликом има посебну тежину, натјера те да се смијеш и рефлексно те опушта - објаснио је Стивенс.

Након што је добила медијску пажњу, и када је њен концепт описан као "претјеран" у Русији, Великој Британији и Јужној Африци, Линдзи Истак је покренула кампању за развој онлајн курсева и нада се турнеју по Канади у августу.