latinica  ћирилица
12/04/2016 |  18:03 ⇒ 18:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија- Више од половине дијететских суплемента нелегално

Више од 60 одсто дијететских суплемента који се нуде на различитим сајтовима по знатно нижим цијенама нису у регуларном промету, речено је данас на панел дискусији „Проблем нелегалног промета дијететских суплемената у Србији.
Дијететски суплементи - Фото: илустрација
Дијететски суплементиФото: илустрација

Главни проблем је доступност производа који се налазе на црном тржишту и који се тренутно несметано могу набавити поручивањем преко различитих сајтова или друштвених мрежа, речено је на конференцији.

Предсједник Удружења за заштиту тржишта дијететских производа Игор Шпадијер рекао је да је на 17 Фејсбук страница откривено 3.020 нерегистрованих дијететскх суплемената, а 131.000 КМ је вриједност робе без утврђеног лагера и око 2,2 милиона КМ неплаћених за регистрацију производа.

Он је се рекао да је од 2007. године године ова индустрија значајно развијала и да је промет од продаје суплемената достигао око 106 милијарди долара.

- Највише у томе доприносе америчке компаније, док је у Србији другачија ситуација и од 2014. промет дијететских суплемената је у паду - истакао је он.

Шпадијер је казао да највећи проблем у нелегалној продаји представљају сајтови путем којих се обавља продаја тих производа и да је у посљедњих пет година забиљежено око 5.000 нерегистрованих суплемената.

Стручњаци истичу да је због велике употребе дијететских суплемената, често без консултација са љекаром или фармацеутом, као и без знања о могућим нежељеним ефектима, неопходна континуирана едукација опште јавности у овој области, како би употреба дијететских суплемената постала безбједна и контролисана.

Куповином дијететских суплемената, који нису уписани у базу података, било у нелегалним радњама или путем интернета, од нерегистрованих привредних субјеката или индивидуалних продаваца, корисници ризикују да озбиљно да угрозе своје здравље, упозорили су стручњаци.