latinica  ћирилица
13/04/2016 |  16:46 ⇒ 16:47 | Аутор: Агенције

Препознајте симптоме срчаног удара

Најновије истраживање Британске здравствене фондације (BHF) показало је да је један од три пацијената који су доживели срчани удар у то вријеме симптоме протумачио као проблеме са варењем, као и да половина људи није потражила љекарску помоћ.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Чак 11 одсто људи потражило је љекарску помоћ тек након два дана или дуже, а 9 одсто два-три сата након напада, пише "Independent".

Срчани удар настаје усљед формирања угрушка у коронарној артерији, који спријечава доток крви у органе. Љекари немарно понашање пацијената виде као велики проблем јер половина срчаног мишића, која се може спасти, почиње да пропада само сат времена након блокирања артерије.

Симптоми укључују бол у грудима и другим дијеловима тијела попут руку, рамена и стомака, осјећај вртоглавице, појачано знојење, кратак дах, мучнину, повраћање, кашљање, шиштање (тешко дисање) и налет анксиозности.

"Изузетно је алармантно то што већина људи симптоме помјеша са неким безазленијим медицинским проблемима. Када дође до срчаног удара, свака секунда је битна. Што прије људи схвате о чему се ради и потраже помоћ, веће су шансе за опоравак", истакао је Сајмон Гилеспи, извршни директор "BHF".