latinica  ћирилица
13/04/2016 |  17:59 | Аутор: Б92

Земљина оса се помјера на исток

Позиција Земљине осе драматично се промијенила због све убрзанијег топљења ледених капа и промјена у природи које узрокује додатне количине воде, објављено је у научном листу Сајенс Адвансес.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Ерик Ајвинс, истраживач при НАСА лабораторији и коаутор студије која је објављена у петак, тврди да помјерање воде утиче на дистрибуцију масе на Земљи, а тиме и на њену осу.

"Уколико узмете чигру и на њен врх залијепите жваку, она ће почети да се врти по новој замишљеној оси. На Земљи, због чињенице да се вода транспортује из океана према копну и обрнуто као и што ниво свјетских мора полако расте, мијења се распоред масе што проузрокује сличан сценарио као на чигри", објашњава Ајвинс.

Помјерање осе само је још једна у низу посљедица глобалног загријавања, односно повећања просјечне глобалне температуре, праћеном све насилнијим олујама и повећањем нивоа свјетских мора.

Земља се окреће око замишљене осе која пролази кроз њу у правцу сјевер-југ, под углом од око 23,5 степени у односу на раван Земље и Сунца. Оса се природним путем повремено помјера изазивајући благо помјерање полова. Ипак, драматично и неочекивано помјерање полова забележено је 2000. године када се Сјеверни пол помјерио према истоку.

У покушају да схвати зашто се то десило, Ајвинс и Сурендра Адикари проучавали су геодетске и сателитске податке од 2003. до 2015. године, што је помогло научницима да одреде кривца за помјерање полова након 2003.

Они су открили да се Земљина оса континуирано помјера у правцу истока на око 75 степени још од 2000. године, а помјерање изазива не само отапање леда већ и губитак водене масе у Евроазији због суша.