latinica  ћирилица
15/04/2016 |  19:19 | Аутор: БЕТА

Кијев тражи по 15 година затвора за двојицу руских обавјештајаца

Украјинско тужилаштво затражило је данас да двојица припадника руске војне обавјештајне службе буду осуђени на по 15 година затвора, пренијела је агенција Франс прес.
Полиција испред Парламента у Кијеву - Фото: ТАНЈУГ
Полиција испред Парламента у КијевуФото: ТАНЈУГ

Украјинске власти оптужиле су Александра Александрова и Јевгенија Ерофејева, који су ухапшени у мају прошле године у Луганској области, да су се борили на страни проруских побуњеника на истоку Украјине.

Званична Москва тврди да су Алексанров и Ерофејев напустили обавјештајну службу прије него што су ухапшени и да су били само активни припадници руске војске.

Оптужени су током саслушања и разговора са новинарима признали да су били руски агенти и да су на украјинску територију ушли са још 200 војника како би се борили на страни проруских сепаратиста и обављали задатке по налогу руске обавјештајне службе.

Александров и Ерофејев су касније рекли да су приликом саслушања били подвргнути мучењу и под дејством медикамената који су им дати послије хируршке интервенције у Кијеву.

Оксана Соколова, бранилац Јевгенија Ерофејева, рекла је медијима да ће захтијевати ослобађајућу пресуду за оптужене.

Суд у Кијеву требало би да у наредних неколико недјеља изрекне пресуду.

Непознати нападачи запалили су молотовљевим коктелима канцеларије тројице судија који учествују у процесу против Александрова и Ерофејева.

Украјинска полиција пронашла је прије двије недјеље у напуштеном врту у градићу на југу Украјине беживотно тијело Јурија Грабова, браниоца једног од оптужених.

Предсједник Украјине Петро Порошенко недавно је предложио Кремљу да Александров и Ерофејев буду размијењени за украјинског војног пилота Нађу Савченко, коју је суд у Москви крајем марта осудио на 22 године затвора због умијешаности у убиство двојице руских новинара.