latinica  ћирилица
18/04/2016 |  10:52 | Аутор: novosti.rs

Зашто су неке особе увијек витке?

Половина мршавих никада није држала дијете, не пије газирана пића, а вјежба чак пет пута седмично. Сваки десети је вегетаријанац
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Питате се како ваша другарица која никад није на дијети успијева да буде тако мршава? Исто питање поставили су и истраживачи из Финске желећи да установе шта заправо једу људи који се не труде да буду витки, већ су такви без видљивог напора.

У испитивању је учествовало 122 жена и мушкараца чији је индекс тјелесне масе био у границама нормале, иако нису на посебним режимима исхране. Њихови резултати упоређени су са групом која је стално на дијети.

Половина мршавих испитаника никада у животу није држала дијете, мјери се једном недјељно, не пије газирана пића, а вјежба чак пет пута седмично. Сваки десети је вегетаријанац, а сваки трећи не пије алкохол.

Доручак већине састоји се од воћа и поврћа, док трећина бира јаја. Петина за ужину узима љешнике, бадеме или орахе, док 44 посто бира воће. Сваки трећи за ручак једе салату, а 65 одсто увече конзумира поврће. Исто толико каже да им је пилетина омиљена храна.

Ови испитаници једу квалитетну храну, кувају код куће, слушају своје тијело, не осећају кривицу кад се преједу што је редовно код испитаника из друге групе.

Вођа истраживања Ана Лина Вуринен каже да резултати охрабрују јер имплицирају да ако желите да смршате, не морате се одрицати омиљених намирница. Довољно је да слушате себе и акценат ставите на квалитет, умјесто на квантитет хране.