latinica  ћирилица
18/04/2016 |  20:24 | Аутор: Независне

Четири 'токсична' окидача болести на које не обраћамо пажњу

Токсини су дио свакодневног живота и не можемо им побјећи.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Налазе се свуда око нас, у ваздуху, води, храни, али и у нашем тијелу. Доносимо вам четири велика извора 'токсина' у нашем животу које бисмо требали избјегавати или регулисати јер у супротном узрокују здравствене проблеме

1. Недостатак сна. Потребан нам је квалитетан сан како би тијело несметано проводило своје унутарње процесе детоксикације. Стручњаци препоручују осам сати сна сваку ноћ. Ако имате проблема са спавањем, покушајте мало стабилизовати свој ритам - сваки дан у исто вријеме идите у кревет. Недостатак сна лоше ће дјеловати на ваше здравље.

2. Готова храна. Када се уморни враћамо с посла, понекад је најлакше доћи у трговину и купити већ скухану храну. Међутим, унос готове хране у тијело требао би бити минималан и требали бисмо избјегавати често конзумирање таквих јела јер не садрже потребне нутријенте и често су пуни нездравих масти, шећера и токсина.

3. 'Неуредна' прошлост. Ако сте дуго времена пушили, конзумирали брзу храну или пили веће количине алкохола, то оставља дугорочне посљедице на ваше здравље. Чак и када се ријешимо тих 'порока', тијело их памти. Када је наш организам преоптерећен токсинима, мора да пронађе мјесто на којем ће их 'складиштити' и углавном их оставља у масно ткиво. Стога љекари препоручују да барем једном годишње направите мали програм детоксикације у којем ћете елиминисати 'скривене' токсине.

4. Производи за чишћење. Желимо чист дом без бактерија па често посежемо за разним средствима за чишћење која у себи садрже хемикалије и иако добро испуњавају своју сврху, заправо нису добри за за здравље ако их користимо неправилно.

Приликом чишћења заштитите руке гуменим рукавицама, а уколико на производу пише да заштитите и дисајне путеве, обавезно то учините.