latinica  ћирилица
19/04/2016 |  15:36 | Аутор: Независне

Нанотехнологија у служби обољелих од дијабетеса

Истраживачи у Јужној Кореји развијају самољепљиву траку која би требало да смањи бол и стрес код дијабетичара.
Дијабетес - Фото: илустрација
ДијабетесФото: илустрација

Наиме, она садржи микроигле које безболно улазе у поткожно ткиво, а када повезани чип осјети да су ниво глукозе повећа, мали гријач раствара лијек и испушта га у крвоток.

"Апарат је врста наљепнице, која омогућава дијабетичарима да мјере ниво шећера у крви путем зноја, без вађења крви и ињекција, као и за контролу нивоа глукозе убризгавањем лијека", каже Ким Дае Хјеонг из Националног универзитета у Сеулу.

Тестови на лабораторијским мишевима обећавају, па се научници надају да ће ускоро почети да тестирају наљепнице на људима. У овој фази експерименти су и даље веома скупи, али научници кажу да ће њихова цијена опасти једном када наљепница буде спремна за масовну производњу.

Генерално, људи широм свијета се боље хране и дуже живе, али се такође мање крећу. Та добра исхрана и недостатак кретања доприносе повећању глобалне појаве - дијабетеса. То стање сада погађа 422 милиона људи и убрзано постаје главни проблем, посебно у сиромашним земљама. Нанотехнологија могла би једног дана да учини мјерење нивоа глукозе у крви и узимање лијекова много једноставнијим него досад.

Два фактора су од кључне важности за успјешан третман дијабетичара. Први је тачна дијагноза врсте болести и други је одређивање правилног дозирања одговарајућих лијекова. Лоша дијагноза, а самим тим и погрешно лијечење могу да изазову бројне проблеме.

"Ако некога ко има дијабетес типа два означите као да има дијабетес типа један, они ће наставити да узимају инсулин до краја живота иако им није потребан. Још горе је ако некога ко има дијабететс типа један означите као да има тип два, онда они можда неће узимати инсулин, који им је потребан, што би могло да доведе до компликација опасних по живот", каже Ричард Орам, из Националног института за здравље Велике Британије.

Нови, јефтинији тест развијен на Универзитету Екситер мјери 30 генетичких варијанти ДНК пацијента и израчунава ризик за тип један или тип два. Појединачне дијагнозе могу да буду готове уз уобичајени тест на антитијела.