latinica  ћирилица
21/04/2016 |  10:27 | Аутор: Агенције

14 занимљивости о Мона Лизи

Мистериозан осмијех и фасцинантност учинили су славну "Мона Лизу" једном од најславнијих и најчувенијих жена у историји свијета али и слика у сликарској умјетности...
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Леонардо да Винчи италијански сликар, архитекта,... изумитељ, кипар, мислилац, математичар, инжењер и аутор портрет "Мона Лизе" учинио најпознатијом сликом -портретом на свијету.

Прије два дана 15. априла 1452. године готово прије 564. године на свијет дошао највећи гениј ренесансе Леонардо да Винчи због тога вам представљамо 14. занимљивости везаних за славну Мона Лизу...

1. Ако нисте знали, Мона Лиза није име жене са слике. На слици је портрет Лисе Герардини чији је богати супруг Франческо Дел Ђокондо наручио њен портрет, а мање познато име слике је Ла Гиоцонда ( Ђоконда). Назив Мона Лиза  преводи се као 'My Lady Lisa' ('Моја дама Лиса').

2. Наполеон је био заљубљен у Мона Лису, а затим и у њеног потомка. Слика Мона Лизе једно вријеме висила је у спаваћој соби француског цара, а по причама и легенди Наполеон сате проводио зурећи у слику дивећи се љепоти Мона Лизе. Тврди се да се Наполеон због своје фасцинације сликом чак и заљубио у лијепу Италијанку Терезу Гуадагни која је била потомак Лисе Герардини.

3. Слика Мона Лизе изненађујуће је мала. Утицај Моне Лизе на културу је огроман, али слика је пуно мања него што је многи замишљају. Димензије овог уља на дрвету су 76,8 x 53 сантиметра, а тежи осам килограма.

4. Обрве Мона Лизе тема су расправа. Постојале су тврдње да Мона Лиза нема обрве јер су припаднице високог сталежа у то доба помодно скривале или уклањале обрве. Други су тврдили да је непостојање обрве доказ да је ријеч о недовршеном ремек-дјелу. Међутим, детаљним дигиталним скенирањем слике 2007. године откривено је да је да Винчи насликао Мона Лизи обрве и трепавице, али су с временом изблиједеле и биле 'жртва' рестаурација током прошлих вијекова.

5. Када је портрет "Мона Лизе"први пут изложен у јавности у Лоувреу давне 1815. године хипнотизирао је мноштво мушкараца који су слици доносили цвијеће те јој писали пјесме и страствена писма. Хрлили су у Лувр како би зурили у њене бистре и ватрене очи. Мона Лиза чак има своју електртонску пошту у којој се чувају бројна љубавна писма која и данас прима.

6. Мушкарци су умрли због љубави према Мона Лизи. Умјетник Луц Масперо бацио се с четвртог спрата паришког хотела 1852. године, а у опроштајној поруци написао је: 'Годинама сам се очајнички борио с њеним осмијехом. Радије ћу умријети.' Године 1910. један обожаваоц стао је испред слике и убио се ватреним оружјем.

7. Мона Лиза је дословно непроцјењива. Слика је 1960. године кренула на турнеју за коју је вриједност њеног осигурања била процијењена на 100 милиона долара. Али полиса осигурања никада није извађена јер су премије осигурање биле више од трошкова најбоље агенције за зашитту.

8. Након избијања Другог свјетског рата, кустоси Лувра су сакрили Мона Лизу 1940. бојећи се да би је њемачки нацисти могли присвојити за музеј који је Херман Геринг планирао да отвори у Линцу. Слика је поново јавно изложена тек октобра 1947.године

9. Слика Мона Лизе је смјештена у посебну (њену) собу у Лоувреу у којој се константно мјери контролише температура како би у сваком тренутку била у идеалним условима. Слика се налази иза стакла отпорног на метке како би се спријечила било каква оштећења или покушаји крађе.

10. Портрет Мона Лизе је био више пута нападнут. Ако погледате лијеви лакат Мона Лизе, примјетићете штету коју је Боливијанац Уго Унгаза направио 1956. године када је бацио камен на слику. Неколико мјесеци прије тога други нападач бацио је киселину на слику те погодио доњи дио слике. Због тих напада Мона Лиза стављена је иза стакла отпорног на метке које се показало ефикасним када је 2009. године један бјесни руски туриста којем је било одбијено француско држављанство бацио шољу кафе на слику.

11. Славни умјетник Пабло Пикасо био је осумњичен за крађу Мона Лизе. Мона Лиза била је украдена из Лувра 1911. године. Цијела Француска жалила је због инцидента, а призор људи избезумљених од боли. Хиљаде људи слијевале су се у Лувр гдје су зурили у празан зид на ком је висила слика, остављали цвијеће, и поруке и друге опроштајне дарове.
Након крађе Мона Лизе, Пабло Пикасо био је приведен на испитивање јер је већ имао полицијски досје због куповања дјела украдених из музеја Лувр. На крају прави лопов ухваћен је тек 1913. године. Био је то запослени у Лувру Винћензо Перуђа, поносни италијански националиста који је прокријумчарио слику скривајући је испод свог радног одјела јер је сматрао да Мона Лиза припада Италији, а не Француској. Након што ју је скривао двије године, Перуђа је ухапшен када је покушао да прода Мона Лизу трговцу умјетнинама из Фиренце.

12. Повратак Мона Лисе у Лоувре инспирирао је модни тренд. Жене су почеле на лице и врат наносити жути пудер имитирајући злаћану пут Мона Лизе те су минимално мицале мишиће лица како би опонашале њен осмијех. У паришким кабаретима плесачице одјевене као Ла Ђоконде (француски назив за Мона Лизу) плесале су дрски кан-кан. Мона Лиза напустила је Лувр као умјетничко дгело, а вратила се као прва масовна арт икона.

13. Истраживања новија су показала да се не мијења се осмијех Мона Лизе него људски ум. Питање смије ли се Мона Лиза или не, дуго је окупирало умјетнике и историчаре. Године 2000. године научница неурологије др Маргарет Ливингстоне објаснила је зашто нам се чини да се осмијех Мона Лизе мијења. Одговор је у томе из ког угла гледате портрет и како ваш мозак доживљава виђену слику -портрет Мона Лизе.

14. Године 2005. слика Мона Лизе је анализирана на Универзитету у Амстердаму помоћу софтвера за препознавање емоција. На темељу упоређивања њених црта лица (првенствено очију и усана) закључено је да је Мона Лиза 83% срећна, 9% згрожена 6% уплашена, а 2% љута.