latinica  ћирилица
21/04/2016 |  11:19 | Аутор: novosti.rs

Кељ чува здравље од главе до пете

Присутан у свим годишњим добима, укусан и нутријентима врло богат, кељ се сматра правом ризницом корисних састојака. Савршен је извор витамина А, Ц, К и Б комплекса, гвожђа, лутеина и биљних влакана.
Кељ - Фото: илустрација
КељФото: илустрација

Зову га "краљем калцијума", јер обилује овим минералом, изузетно важним за здравље костију, а садржи и калијум који благотворно утиче на кардиоваскуларни систем. Има седам пута више бета-каротена од броколија и чак једанаест пута више лутеина. У завидним количинама садржи још и манган и магнезијум.

Доказано је да што му је тамнија боја, то је више у њему бета-каротена, односно провитамина А. Бета-каротен има посебну важност, јер особе чини виталним и расположеним, а лако продире у сваку ћелију и тако дјелује на цијели организам.

Због обиља биљних влакана, кељ се препоручује особама са слабом покретљивошћу цријева. Требало би да га конзумирају и хипертоничари, а због витамина А и лутеина сви који желе да што дуже сачувају очи од дегенеративних поремећаја, односно катаракте. Истраживања показују да конзумирање хране богате каротеноидима и витамином А двоструко смањује ризик од развоја катаракте. Витамин А је значајан и за нормалну функцију репродуктивних органа, а помаже и у борби против вирусних инфекција.