latinica  ћирилица
22/04/2016 |  15:46 | Аутор: Независне

Након зике пријети нова болест

Менингококни менингитис, болест која "може убити за 24 сата" пријети да усмрти 450 милиона Африканаца у овој години, упозорили су стручњаци тог континента.
Епидемија - Фото: АП
ЕпидемијаФото: АП

"Менингококни менингитис је свјетски проблем који, по процјенама, сваке године погађа 1,2 милиона људи и проузрокује смрт њих 135.000", рекли су љекари из западне и средње Африке на састанку.

Двадесет шест земаља које су "на афричком појасу менингитиса што се протеже од Сенегала до Етиопије, гдје живи 450 милиона људи, могу тешко страдати у периодичним епидемијама", упозорили су на конференцији.

"Менингитис је и даље проблем, морамо реаговати како би спријечили трагедију", рекао је Елиа Гилбернејр из Санофија.

"Позивали смо земље да створе сигурносне залихе вакцина против менингитиса који долази, али нас често не чују. Чека се посљедњи час, кад епидемија већ избије", пожалио се он.

Професор Мамаду Кеита Маруф из Малија заузео се за "кампању масовног вакцинисања ради превенције болести која је практично покосила читав један нараштај".

Епидемија менингитиса сваке године захвата Африку између маја и децембра. Суво раздобље с јаким ветром који носи прашину и хладним ноћима излаже становнике дисајним инфекцијама и олакшава ширење бактерија.

Болест узрокује упалу мождане коре и леђне мождине а погађа углавном дјецу и млађе особе.