latinica  ћирилица
22/04/2016 |  15:48 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Душан Крчум, члан главног одбора СДС-а прелази у СНСД

Члан Главног одбора Српске демократске странке и потпредсједник Градског одбора Бањалука Душан Крчум изјавио је Срни да је поднио неопозиву оставку на све функције у овој странци и да ће политички ангажман наставити у Савезу независних социјалдемократа.
Душан Крчум - Фото: nezavisne novine
Душан КрчумФото: nezavisne novine

Крчум је најавио да ће његовим путем кренути и други угледни чланови СДС-а.

"Послије вишемјесечних неслагања са актуелним приступом и дјеловањем СДС-а на политичкој сцени и перманентног одступања од идеје националног афирмисања коју сам од самог њеног оснивања подржавао, његовао и ширио, данас сам одлучио да поднесем неопозиву оставку на мјесто потпредсједника Градског одбора СДС-а Бањалука, члана Главног одбора и иступим из чланства ове партије, која је све мање и српска и демократска", истакао је Крчум.

Он је нагласио да ова одлука није била једноставна, али да безидејност и поданичка политика коју руководство СДС-а спроводи зарад ухљебљења малог броја кадрова у такозваним заједничким институцијама БиХ лојалних искључиво предсједнику СДС-а Младену Босићу, нису оквир у којем може афирмисати своје политичке ставове.

"Свјесно урушавање страначке организације у Бањалуци и константно попуштање пред интересима далеко слабијих и мањих коалиционих партнера, као и крајње игнорисање ставова чланства у највећој изборној јединици, умногоме су допринијели да донесем ову одлуку. Кап која је прелила чашу и учврстила моју одлуку је најава протеста против актуелне власти. Као један од оснивача СДС-а у Мостару, дугогодишњи функционер странке, а прије свега као човјек и привредник, не могу више да стојим у истој колони са људима који руше легитимно изабрану власт, ризикујући нереде, али и урушавање Републике Српске", нагласио је Крчум.

Ти исти људи, каже он, који се сада, наводно, стављају на чело протеста, све ово вријеме нису хтјели изаћи директно на изборни дуел ни за једну појединачну функцију.

Умјесто креативних рјешења за превазилажење економских потешкоћа, истиче Крчум, нудили су некреативни критицизам и личне увреде, а активну политичку борбу свели на додворавање бошњачком политичком врху, чији интерес, сасвим сигурно није јачање него урушавање Републике Српске.

"Моја одлука није ни исхитрена ни непромишљена и није резултат неког личног незадовољства својом позицијом у СДС-у. Као магистар електротехничких наука, са јасно профилисаном националном и политичком свијешћу, наставићу свој политички ангажман у СНСД-у, јер сам увјерен да у том политичком оквиру могу у пуном капацитету заступати идеје због којих сам, у најтежим тренуцима, ушао у политику и на којима је, у крајњој мјери, и основана Република Српска", поручио је Крчум.

Између недифинисане пробошњачке политике актуелног руководства СДС-а и отворене и јасне политике заступања националних интереса српског народа коју, упркос свим притисцима спроводи Милорад Додик и СНСД, Крчум је нагласио да је изабрао политику очувања и јачања Републике Српске.

"Нисам ни први ни једини који се одлучио на овај корак, мој пут ће ускоро слиједити и други угледни чланови СДС-а", најавио је Крчум.