latinica  ћирилица
22/04/2016 |  16:05 ⇒ 23/04/2016 | 13:50 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу докумената: Обрен Петровић главни свједок против бивших функционера Добоја оптужених за ратне злочине(ВИДЕО)

РТРС је у посједу записника са саслушања градоначелника Добоја Обрена Петровића, у процесу који се за ратне злочине води против Борислава Паравца, Милана Нинковића и Андрије Бјелошевића.
Записник о саслушању свједока - Фото: РТРС
Записник о саслушању свједокаФото: РТРС

СДС-ов градоначелник Добоја Обрен Петровић оптужио је СДС да је током рата чинио злочине. Ту изјаву дао је Тужилаштву БиХ, на саслушању у предмету "Бјелошевић и други", у новембру прошле године.

Записник са саслушања Обрена Петровића као свједока, који тадашње функционере и прве људе СДС-а у Добоју Андрију Бјелошевића, Борислава Паравца и Милана Нинковића, оптужује за насилно преузимање власти, протјеривање муслимана и Хрвата, и прећутно одобравање ратних злочина у Добоју, објавиле су "Народне новине". 

Догађаји од момента кад је СДС преузео власт у Добоју, како тврди Обрен Петровић, урађени су уз прећутну сагласност људи који су у то вријеме били на власти, с циљем да се из града очисте припадници несрпског живља. Својим страначким колегама, без чијег знања каже, ништа није могло бити урађено, на душу ставља: силовања, мучења и убиства.

"У вези с питањем да ли ми је познато да је на подручју Добоја у периоду након преузимања власти вршено злостављање цивила и друга кривична дјела, изјашњавам се да ми је то познато, а то се радило уз допуштење и прећутну сагласност људи на руководним позицијама. Познато ми је да су једну жену на Усори, у близини насеља Вила, силовали припадници Мартићеве јединице. Овај догађај је пријављен у СЈБ Добој. Против починилаца нису предузимане никакве озбиљније активности у циљу њиховог процеусирања", посвједочио је Петровић.

Петровић свједочење ојачава наводима да су у моменту напада Армије БиХ из правца Тешња и Усоре, муслимански цивили кориштени као живи штит како би се напад зауставио и да их је тада 30 погинуло. Свједочи и о злостављању и изгладњивању цивила смјештаних у хангарима Баре и Усора и додаје да им је он кришом помагао.

"Овдје су вршена честа злостављања и изгладњивања цивила који су ту боравили. Ово ми је познато због тога што су се мени као начелнику СЈБ Добој обраћале породице цивила који су били у заточеништву. Ја сам, с циљем да покушам учинити било шта за њих, Младену Вулићу, шефу крим-полиције, знао рећи да по списку људи који су ми се јављали провјери гдје су затворени чланови њихових породица, како би их покушао довести у Станицу полиције и с њима обављати неки разговор и покушавао им некако помоћи", изјавио је Петровић..

Одбране оптужених, у најмању руку не могу бити срећне исказом који је Петровић дао, каже један од адвоката, Миодраг Стојановић, не откривајући колико ће то штете начинити тројици оптужених за удружени злочиначки подухват.

"Све три одбране имају задатак да током унакрсног испитивања свједока предоче  документе којим ће и суду доказати да је његов исказ елементарно неистинит. То је био један легитиман отпор који ВРС предузела да заштити град Добој", рекао је адвокат Стојановић.

Почетком идуће седмице почеће извођење свједока у овом предмету, а један од првих свједока биће Обрен Петровић. 

Записник о саслушању свједока - Обрен Петровић стр. 1/13

Записник о саслушању свједока - Обрен Петровић стр. 2/13 (фото: РТРС)

Записник о саслушању свједока - Обрен Петровић стр. 3/13