latinica  ћирилица
24/04/2016 |  08:07 ⇒ 25/04/2016 | 06:47 | Аутор: РТРС

РИК Србије: СНС испод 49, још четири листе преко цензуса (ВИДЕО)

РИК је на основу 42,85 одсто обрађених резултата објавио да је СНС освојио 48,88 одсто гласова. СПС и ЈС 11,96, СРС 7,96, ДС 6,05 Покрет Доста је било 5,18 одсто гласова. Према тим подацима, коалиција ДСС-Двери освојила је 4,88 одсто, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ 4,95 одсто.
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija) -
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija)

04.26 - Лидери опозиције најавили су, послије састанка са званичницима Републичке изборне комисије, да ће контролисати комплетан изборни материјал. Први човјек демократа, Бојан Пајтић је ситуацију упоредио са 1996. годином и најавио апеле међународним институцијама и домаћој јавности. 

-------

02.25 - РИК је на основу 42,85 одсто обрађених резултата објавио да је СНС освојио 48,88 одсто гласова. СПС и ЈС 11,96, СРС 7,96, ДС 6,05 Покрет Доста је било 5,18 одсто гласова. Према тим подацима, коалиција ДСС-Двери освојила је 4,88 одсто, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ 4,95 одсто.

-------

00.40 - Резултати РИК-а (узорак од 27,25 одсто): СНС - 49,3 СПС - 12,10 СРС - 7,94 ДС - 6,13 Доста је било 4,94 СДС-ЛСВ-ЛДП - 4,97 ДСС-Двери - 4,91. Према најновијим подацима цензус прелази и Доста је било. РИК је саопштио да је било 2,86 неважећих листића.

-------

00.03 - РИК је саопштила да је за сада избројано 20 одсто гласова, а да ће у јавност изаћи са прелиминарним резултатима тек када буде пребројано 30 одсто гласова.

-------

23.51 - Лидер Српске напредне странке Александар Вучић рекао је да ће се трудити да буде предсједник Владе свих грађана Србије. Према подацима СНС-а, на основу обрађених података са 77 одсто бирачких мјеста, та странка је освојила 50,9 одсто гласова.

--------

23.20 - Цесид (узорак од 82 одсто): СНС је освојио 49,9 одсто гласова, СПС 11,6, потом СРС 7,8 одсто, ДС 5,9 одсто, ДСС и Двери 5,0, Доста је било 5,2 и СДС-ЛСВ-ЛДП 5,0.

--------

22.50 - На основу обрађеног узорка од 65 одсто гласова, СНС је на парламентарним изборима освојио 51 одсто, СПС 12,1 одсто, а СРС 7,7, саопштио је ЦЕСИД.

Према тим подацима, ДС је освојио 5,5 одсто, ДСС-Двери пет одсто, док су испод цензуса СДС-ЛДП-ЛСВ /Чеда-Борис-Чанак/ 4,8, а Доста је било-Саша Радуловић 4,3 одсто.

--------

21.48 - Коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ окупљена око Бориса Тадића, Чедомира Јовановића и Ненада Чанка сматра да избори нису били фер, због чега ће поднијети бројне приговоре, рекао је вечерас функционер ЛДП-а Ненад Милић.

Он је рекао новинарима у изборном штабу ове коалиције у Београду да је било невјероватно много злоупотреба, као што су мањак листића у изборним кутијама од оних које је изборна комисија преузела, пропагирање СНС-а на изборним мјестима и друге.

"Не знам одакле невладиним организацијама да су избори били фер, били су далеко од фер", рекао је Милић.

--------

21.33 - Демократска странка саопштила је да је данашње изборе у Србији обиљежио велики број неправилности на биралиштима и "изборна крађа" и најавила подношење приговора.

Портпарол ДС-а Александра Јерков је новинарима у изборном штабу те странке као примјер неправилности навела такозвани "систем бугарског воза".

--------

20.05 - У Србији су завршени ванредни парламентарни, редовни војвођански и локални избори, на којима је, према процјенама стручњака, забиљежена већа излазност бирача него на претходним изборима.

Бирачка мјеста, која су била отворена јутрос у 7.00 часова, затворена су у 20.00 часова.

Право гласа имало је 6.739.441 грађана који су се изјашњавали на 8.378 бирачких мјеста, а у дијаспори у 22 државе.

Грађани су бирали 11. сазив парламента Србије од увођења вишестраначја у Србији.

За 250 мјеста у парламенту Србије се надметало 20 листа са 3.270 кандидата.

Стричњаци процјењују да ће излазност бити око 55 одсто, што је за два одсто више него на протеклим изборима.

--------

19.35 - У цијелој Србији, према подацима РИК-а, излазност до 18 часова је била 47, 68 одсто. Осим двије неправилности, у Врању и Јагодини, других неправилности није било. До затварања биралишта остало је мање од пола сата, а на гласачким мјестима била је и наша екипа. 

Грађани Србије бирају 11. сазив републичког парламента од увођења вишестраначја у Србији – ово су пети ванредни избори од 2000. године, а истовремено трећи парламентарни избори за мање од четири године. Гласачи, који су обавили своју грађанску дужност, од избора очекују боље сутра.

На бирачка мјеста јутрос су поранили и политичари. Предсједник Томислав Николић пожелио је успјех свим учесницима у изборној трци.

"Очекујем да овај дан буде празник демократије у Србији, да све протекне у најбољем могућем реду, да политичке страсти испољаване до четвртка - данас утихну, зато што је потребно да омогућимо грађанима Србије да искажу своју вољу и да већина одлучи шта жели у наредне четири године", изјавио је данас предсједник Србије.

Премијер Србије, лидер напредњака Александар Вучић захвалио је грађанима на пожртвованости и на томе што излазе на изборе и нагласио да је његова странка водила чисту кампању.

“Поштено смо се борили,- видећемо. Очекујем неизвесну борбу, тешку борбу до последњег гласа, али верујем на крају крајева да ће људи изабрати будућност“, сматра лидер СНС-а.

Ивица Дачић, лидер СПС-а каже: "Избори су дан када је свачији глас једнак, када у правом смилсу те речи сваки човек има исто право као и онај други да својим гласом одреди ко ће бити у законодавном телу, највишем законодавном телу Србије."

Дио опозиције тврди да има нерегуларности, које су, кажу, пријавили надлежнима.

"Услови отпочетка нису били фер ни поштени, али уместо бојкота одлучили смо да изађемо на ове изборе зато што грађани Србије који желе демократију, који желе слободу, који желе правду заслужују да имају свој глас у парламенту", изјавио је лидер ДС-а Бојан Пајтић, док предсједник СДС Борис Тадић каже: "Очекујем да буде више демократије него пре и за време ових избора".

"На народу је да одлучи, како год народ одлучи, ми морамо бити задовољни, толико смо заслужили, иако очекујемо добре резултате, народ је крајњи судија", каже Војислав Шешељ, предсједник Српске радикалне странке.

 Право гласа на српским парламентарним изборима на Косову и Метохији има више од 106 хиљада бирача, а гласање прате велике мјере безбједности. И овдје бирачи очекују свјетлију будућност.

Крајњи рок за објављивање службених резултата избора је 28. април. Додјела мандата новим посланицима предвиђена је у року од 10 дана од дана објављивања резултата, а прва сједница новог сазива требало би да буде одржана најкасније 30 дана након проглашења коначних резултата.

--------

18.55 - На изборима у Србији до 17.00 часова гласало је 43,5 одсто грађана с бирачким правом, саопштио је Центар за слободне изборе и демократију /Цесид/.

Програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић рекао је да је у централној Србији излазност већа и износи 45,9 одсто.

Излазност у Београду је 39,5 одсто, а у Војводини 42,8 процената.

Вуковић је указао да, ако се пореди излазност од 2008. године до прошлих избора, онда је ова у 17.00 часова једна од већих, која је само мало мања од оне 2012. године.

Он је додао да излазност на овим изборима не би требало да буде нижа него на прошлим изборима, а постоји могућност да буде већа од 53 одсто.

Вуковић је истакао да изборе обиљежава и веома мали број неправилности. Он је навео да је свега десетак неправилности пријављено, и да се неке могу сврстати у ред занимљивости.

Према његовим ријечима, све неправилности процесуирале су изборне комисије.

--------

18.30 - РАЗБИЈЕНЕ ДВИЈЕ ГЛАСАЧКЕ КУТИЈЕ У СЕЛУ КОД ЈАГОДИНЕ

Члану изборне комисије у селу Рибник код Јагодине одређен је притвор до 48 сати због постојања основа сумње да је разбио двије гласачке кутије на бирачком мјесту.

Члану изборне комисије одређено је задржавање по одобрењу Основног јавног тужилаштва у Јагодини, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

То мање бирачко мјесто је затворено током поподнева, а београдски медији наводе да је ријеч о члану Српске радикалне странке.

Против педесетчетворогодишњег мушкарца поднесена је кривична пријава због постојања основане сумње да је починио кривично дјело из Закона о избору народних посланика.

--------

15.30- На Косову и Метохији до 14.00 часова на изборима је гласало 21,86 одсто од укупно уписаних 106.094 бирача, саопштено је из мисије ОЕБС у Приштини.

"На биралиштима нису забележени било какви инциденти. Највећи проблем представљају некомплетни бирачки спискови јер знатан број бирача није уписан", рекао је Срни портпарол ОЕБС-а Сенад Шабовић.

Некомплетни и неажурни спискови, додао је он, уз мали број бирачких мјеста и удаљеност биралишта стварају велике гужве на бирачким мјестима.

Проблем представља, каже Шабовић, превоз бирача од мјеста у којима живе до мјеста у којима се налазе гласачке кутије.

Повратници из Осојанске котлине и села са подручја општине Исток морају да путују до Гораждевца удаљеног тридесетак километара што је, како су Срни пренијели Срби из Жача, многе повратнике одвратило од одласка на биралишта.

Јутрос у 7 часова отворена су и бирачка мјеста у Амбасади Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

У овим дипломатско-конзуларним представништвима Србије моћи ће, до 20 часова, да гласају сви држављани Србије који су на основу претходно поднесених пријава уписани у јединствени бирачки списак, и о томе су их представништва Србије у Сарајеву и Бањалуци обавијестила.

У Генералном конзулату Србије у Бањалуци грађанско право по основу двојног држављанства остварио је и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић. Након гласања рекао је да је важно да Србија има стабилну Владу, јер је то услов стабилности у региону.

Дојава о бомби на гласачком мјесту на Вождовцу - лажна

Полиција је данас испитала локацију бирачког мјеста 81 у београдском насељу Вождовац и утврдила да је дојава о бомби била лажна.
Предсједник Изборне комисије у општини Вождовац Бојана Радаковић потврдила је да се информација о постављеној бомби, након полицијског увида, показала као лажна, преноси "Блиц".

Она је истакла да је договорено да се гласање на том гласачком мјесту несметено настави.