X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
24/04/2016 |  10:22 ⇒ 23:48 | Аутор: Новости

Папа Фрањо лично зауставио канонизацију Степинца

Бивши хрватски амбасадор у Ватикану Филип Вучак рекао је да је папа Фрањо лично зауставио канонизацију Алојзија Степинца након писма које му је упутио Његова светост патријарх српски Иринеј.
Папа Фрањо - Фото: AFP
Папа ФрањоФото: AFP

Вучак је за "Новости" рекао да је то други такав случај у Католичкој цркви и најавио да ће заједничка комисија Католичке и Православне цркве почети да ради на том питању прије љета, али да нико у овом тренутку ни у Ватикану не може да каже када ће посао да буде завршен.

"Сигурно је само да до краја рада комисије папа Фрањо неће доносити одлуке о Степинцу", рекао је Вучак.

Он је истакао да су догађаји који су претходили заустављању канонизације у Ватикану били "крајње драматични".

"Један број кардинала био је увјерен да је све готово и само се чекао потпис. Кардинал Амато је чак предвиђао да ће Фрањо потписати канонизацију до краја априла 2014. године, а онда је у априлу у Ватикан стигло писмо патријарха Иринеја на осам страна у ком је поглавар СПЦ детаљно објаснио зашто сматра да је Степинац контроверзна особа и изражава чуђење да се о њему разговара као о свецу", рекао је Вучак.

Он је подвукао да је патријарх Иринеј тада јасно рекао да сматра да је ријеч о високом свештенику који је подржавао НДХ, насилно покрштавао православне вјернике и подржавао расне законе.

"За папу Фрању то писмо је било сигнал за узбуну. Одмах је донио одлуку да се поступак заустави и провјере информације које су стигле из Београда", рекао је Вучак.

Он је додао да је потом на адресу Ватикана стигло и писмо предсједника Србије Томислава Николића, а онда још једно писмо патријарха Иринеја.

"Папа је тада одлучио да предложи оснивање мјешовите комисије која ће детаљно размотрити живот и рад кардинала Степинца", рекао је он.