latinica  ћирилица
24/04/2016 |  19:53 ⇒ 25/04/2016 | 09:10 | Аутор: РТРС

Протестна шетња због Николе Ђуровића и Јована Арбутине (ВИДЕО)

Група грађана окупила се у бањалучком парку "Петар Кочић" како би пружила подршку Александри Ђуровић и Љиљани Арбутини, мајкама погинулих младића, Николе и Јована, који су страдали у саобраћајним несрећама 2011. и 2015. године.
Преблага казна - Фото: РТРС
Преблага казнаФото: РТРС

У мирној протестној шетњи до Центра јавне безбједности и Основног суда указали су на неправду коју годинама трпе и чињенице да дуго послије Николине смрти прави кривци још нису познати, а оптуженом за Јованову смрт изречена је премала казна. 

Пет година након смрти двадесетједногодишњег Николе Ђуровића јавност не зна, каже Николина породица, праву истину – ко је одговоран?

Мајка Александра још тражи правду за сина који је 2011. године погинуо у бањалучком насељу Раковачке баре. Сматра да истину знају надлежне институције које су, каже, сакриле правог кривца.

"За његову смрт окривљен је Ненад Радинковић, који је у затвору у Француској, нису му ни документа одузета, ништа. Подметнуто је да буде ухапшен, остао је тамо да овде не би могао да проговори", каже Александра Ђуровић, мајка Николе Ђуровића.

Ране Јованове мајке Љиљане Арбутине још су свјеже. Деветнаестогодишњи Јован погинуо је прошле године на истом мјесту гдје је страдао и Никола, када га је на пјешачком прелазу ударио "пежо 308".

"Наводна брзина била је 78 на сат. А мој Јован је имао 25 повреда на тијелу, од којих су пет биле смртоносне. Убица је купио своју слободу за 18.000 евра, од органа нашег правосуђа", говори мајка Јована Арбутине, Љиљана.

Правду за двојицу младића мајке и њихове породице траже на улици. Кажу, институцијама више не вјерују.

Десет мјесеци након Јованове погибије, возач који га је усмртио осуђен је на шест мјесеци затвора и хиљаду и по марака судских трошкова. Подсјећамо да је поступајући тужилац у овом предмету, Сеад Жерић, за нашу емисију Печат тврдио да је казна потпуно примјерена и да је одговорност много већа покојног Јована, него возача који је аутомобилом управљао под утицајем алкохола и недозвољеном брзином.

"Мислим да јесте. Искрено, ја да сам на месту оптуженог, никад не бих пристао на споразум. У овом случају далеко је већа одговорност пјешака. И пјешак је био пијан. Вожња под алкохолом и вожња мало брже од дозвољене је прекришај'', изјавио је том приликом Жерић.

Суђење у случају Николе Ђуровића, гдје је због изазивања саобраћајне несреће на казну затвора од четири године оптужен Ненад Радинковић, једно је од контрадикторнијих одржаних у Окружном суду у Бањалуци.

У јавности је уврежено мишљење да су случај од почетка пратиле контроверзе, контрадикторне изјаве свједока и оптуженог.

Александри и Љиљани синове нико не може да врати. Ипак, остаје им, само да се надају да ће правда кад–тад бити задовољена.