latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:29 | Аутор: БЕТА

Писмо краљице Елизабете Друге продато на аукцији

Писмо које је написала британска краљица Елизабета Друга 1947, када је била 21-огодишња принцеза и у коме говори о свом првом сусрету са својим будућим супругом Филипом, продато је на аукцији за 14.400 фунти (18.500 евра).
Писмо краљице Елизабете Друге продато на аукцији - Фото: nezavisne novine
Писмо краљице Елизабете Друге продато на аукцијиФото: nezavisne novine

Писмо на двије стране написано 1947. неколико мјесеци прије него што ће се Елизабета удати за Филипа, упућено је ауторки Бети Шу која је писала књигу о принцезиној свадби.

Елизабета је у четвртак напунила 90 година, а њен супруг Филип пуни 95. година у јуну.

"Колико се сјећам први пут сам срела Филипа у Колеџу краљевске морнарице у Дартмуту у јулу 1939. године, непосредно прије рата. Можда смо се сусрели на крунисању или свадби војвоткиње од Кента, али се више не сјећам", пише Елизабета која је постала краљица 2. јуна 1953.

"Ја сам имала 13 година, а он 18 и био је кадет. Ушао је у морнарицу почетком рата и виђала сам га врло ријетко кад би долазио на одсуство, два или три пута годишње", пише у писму које је купио један британски приватни колекционар на аукцији куће Чипенхем (Chippenham Auction Rooms) на југозападу Енглеске.

У писму Елизабета пише о својој вези са Филипом, тада принцом од Грчке и Данске. "Обоје обожавамо да играмо", пише она у писму и говори о томе како је често посјећивала лондонске дискотеке.

Она такође дијели Филипову љубав за спортске трке.

Елизабета Друга, чија популарност је на врхунцу, никад није давала интервјуе.

Званични сајт британске монархије само наводи да она још јаше и да је кроз палату прошло 30 корги паса, који су омиљена краљичина раса.

На основу ретких детаља који исцуре од чланова њене послуге сазнаје се да она прати прогнозе за коњске трке у часопису Спортинг лајф, да пије коктел с џином и дибонеом и рјешава укрштене ријечи.