latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:57 | Аутор: 24sata.hr

Вјеровали или не - килограми се лакше губе уз чоколаду и кекс

Конвенционалне дијете често су толико строге да их је тешко пратити па људи губе мотивацију и одустају, кажу стручњаци. Напомињу како је понекад добро мало "згријешити".
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Дијета не мора бити строга већ је уживање у слаткишима један дан у недјељи чак и пожељно - то доприноси губитку килограма, тврде научници. Разлог је тај што је након тог једног "несташног" дана лакше одолити искушењима осталих шест. Да би то доказали, направили су мали експеримент.

Пронашли су 59 добровољаца, мушкараца и жена који су потом били на дијети двије недјеље. Половина њих строго се држала режима исхране свих седам дана у недјељи док су остали имали један дан за уживање у слаткишима. Први су јели 1.500 калорија на дан, а други 1.300, али друга група је седми дам имала право да поједе чак 2.700 калорија.

Потом су и једни и други морали да ходају гладни супермаркетом и, наравно, прођу поред полица са посластицама. Они који су се строго држали режима исхране тешко су одолијевали искушењу, док су се други добро држали. Осим тога, људи у другој групи, који су једном недјељно јели слаткише, били су некако срећнији и мотивисанији.

Научник Марсел Зиленберг са Универзитета у Тилбургу у Холандији напомиње како су конвенционалне дијете често толико строге да их је тешко пратити и људи губе мотивацију па одустају.