latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:42 | Аутор: sputniknews.com

Русија предложила СБ УН саопштење уочи годишњице трагедије у Одеси

Русија је предложила у СБ УН нацрт саопштења у којем се позива на истрагу трагедије у Одеси 2. маја 2014. године. Москва очекује да ће документ бити усвојен данас, саопштио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.
Трагедија у  Одеси (фото: © Sputnik/ Александар Полишчук) -
Трагедија у Одеси (фото: © Sputnik/ Александар Полишчук)

Према ријечима Виталија Чуркина у саопштењу се наводи да је потребна реализација минског споразума.

 „Биће интересантно каква ће бити реакција чланова Савјета безбједности“, рекао је руски дипломата новинарима.

Одговарајући на питање када Русија очекује усвајање предложеног саопштења Чуркин је рекао: „Сутра, након сједнице Савјета безбједности“.

Савјет безбједности УН ће на иницијативу Кијева одржати данас сједницу о ситуацији на истоку Украјине. Како је написао на свом Фејсбуку предсједник земље Петро Порошенко разлог за ову одлуку је постало „погоршање безбједностне ситуације у Донбасу и неиспуњавање Минског споразума од стране Русије“.

Говорећи о предстојећој сједници Чуркин је навео да не зна који је циљ састанка. Међутим, он је рекао да „смо ми увијек спремни за добру дискусију“.

Након смјене власти у Украјини активисти „антимајдана“ су у знак протеста поставили шаторе на Куликовом пољу у Одеси. Другог маја 2014. године у подручју Грчког трга почели су нереди који су се завршили паљењем Дома синдиката у којем су се били сакрили противници власти. Том приликом је погинуло 48 особа, док је 250 рањено.